Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Fővárosi Közgyűlés

Szerdán döntenek a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumról

2019. március 22. péntek

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán hagyhatja jóvá a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum működési rendjét, főbb feladatait és a testület állandó tagjainak körét. A fórum elnökei a főpolgármester és a fővárosi rendőrkapitány, állandó tagja – mások mellett – Sára Botond, Józsefváros polgármestere lenne.

A Tarlós István főpolgármester által jegyzett előterjesztés szerint a kábítószerügyi egyeztető fórum egy javaslattevő, tanácsadó, konzultatív és koordináló jellegű szakmai testület. A javaslat szerint az üléseit negyedévente tartaná, és tevékenységéről félévente számolna be a Fővárosi Közgyűlésnek.

A fórum főbb feladatai között lenne az is, hogy a testület komplex módon vizsgálja a főváros droghelyzetét, a Nemzeti Drogellenes Stratégiában foglaltakkal összhangban kidolgozza a főváros drogellenes stratégiáját, javaslatokat fogalmaz meg a fővárosi önkormányzat és a kábítószerhelyzet kezelésében érintett intézmények részére, valamint koordinálja a kerületi kábítószerügyi egyeztető fórumok működését.

A javaslat szerint a kábítószerügyi egyeztető fórum állandó tagja lenne a főpolgármester (elnök) és a budapesti rendőrfőkapitány (társelnök) mellett Sára Botond (Fidesz-KDNP) józsefvárosi polgármester, Ughy Attila (Fidesz-KDNP) XVIII. kerületi polgármester, Gajda Péter (MSZP) kispesti polgármester, Váradiné Naszályi Márta (Párbeszéd) fővárosi közgyűlési képviselő.

A testületben helyet kapna továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kábítószerügyi Tanácsának, a főváros kormányhivatalának, valamint a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak a delegáltja, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának vezetője, a Nyíró Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet és a F.E.C.S.K.E. Közhasznú Egyesület képviselője. A fórumnak több munkacsoportja lenne, amelyek munkájában az állandó tagokon kívül részt vesznek majd szakmai intézmények, testületek és civil szervezetek.

A Fővárosi Közgyűlés február 20-i ülésén döntött a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrehozásáról, amelyet az is indokol, hogy az elmúlt évben a fővárosban is tapasztalható volt a klasszikus kábítószerek mellett az új pszichoaktív anyagok és a kábítószernek nem minősülő bódító, tudatmódosító szerek terjedése. Ezen tendenciák térnyerése új szemléletű fellépést és társadalmi szerepvállalást igényel, tekintettel arra, hogy a kábítószer, illetve a tiltólistán nem szereplő, bódult állapotot előidéző szerek fogyasztása összetett társadalmi jelenség, amelynek kezelésében több érintett szervezetnek is van feladata – olvasható az előterjesztésben.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Forrás: MTI