Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

TeSzedd! – A nagy kerülettakarítás

Összefogás a tisztább, rendezettebb Józsefvárosért

2019. március 22. péntek

Józsefváros, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is csatlakozott a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű országos szemétszedési kampányhoz. Március 22-én közösen szedték a szemetet önkormányzati képviselők, lakosok, civilek és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK) munkatársai. A kerülettakarításon a résztvevők összesen négy köbméter hulladékot gyűjtöttek össze. Az önkormányzat emellett a napokban negyven új, nagyméretű hulladékgyűjtő edényt is kihelyezett a forgalmasabb csomópontokra.

Pénteken Józsefváros több pontján gyűltek össze kisebb-nagyobb csoportok, hogy közösen tisztítsák meg szűkebb és tágabb környezetüket az eldobott hulladéktól. A takarítási akció során egy-egy előre kijelölt területet jártak be az önkéntesek, ahol összeszedték a szemetet.

A Mátyás téren Sántha Péterné alpolgármester, a Magdolna negyed képviselője segítőivel – a Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület tagjaival és a környéken élőkkel – gyűjtötte zsákba a hulladékot. Az alpolgármester szerint a mozgalom üzente nagyon fontos, és közösségteremtő ereje is van, ám nemcsak ezen a napon kell a környezetünk tisztán tartására odafigyelnünk, hanem egész évben. 

A lakosok egy lelkes csapata és a Civilek a Palotanegyedért Egyesület tagjai a Gutenberg téren Egry Attila alpolgármesterhez, a Mikszáth téren Szilágyi Demeter önkormányzati képviselőhöz csatlakozhattak, hogy megtisztítsák a környéket. A Palotanegyed önkormányzati képviselői egy nappal korábban új szemeteseket is kihelyeztek az utóbbi helyszínre. Ezzel kapcsolatban Egry Attila elmondta: fontos, hogy kellő mennyiségű és méretű hulladékgyűjtő kerüljön ki a közterületekre, hogy az erre járók abba tudják elhelyezni a szemetet, és ne dobják el az utcán. Szilágyi Demeter arról beszélt, hogy a TeSzedd! mozgalom amellett, hogy rendkívül hasznos, segít a környezettudatos szemlélet erősítésében is.

A Nap téren Soós György, a Golgota tér környékén Ferencz Orsolya és csapata szedte a szemetet. Gondos Judit és segítői a Horváth Mihály térről indulva a Csarnok negyed utcáiról gyűjtötték össze a hulladékot.

A Víg Otthon idősklub tagjai Dudás Istvánné vezetésével tisztították meg a Tolnai utcai közösségi kertet. Vörös Tamás a Molnár Ferenc térre hívta a környékbeli lakókat, akikkel közösen takarítottak a területen. Guzs Gyula és az önkéntesek a Kálvária térről indultak hulladékot gyűjteni, Kaiser József és a polgárőrök pedig az Orczy téri buszmegálló mögötti terület megtisztításán dolgoztak.

A nagy kerülettakarításnak köszönhetően négy köbméter szemét gyűlt össze. A szervezésben és a takarítás lebonyolításában a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ segédkezett.

Fotó: Baranyai Attila, Huszár Boglárka, Nyári Gyula, Senger Nikolett, Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben