Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Miért és hogyan tovább?

Trianon konferencia a Magyar Nemzeti Múzeumban

2019. március 25. hétfő

A Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont annak Trianonról szóló, március 25-én és 26-án megrendezésre kerülő tudományos konferenciának, melynek keretében a szakemberek az első világháborút lezáró békeszerződés miértjeit és az élet minden területén megjelenő hatásait kutatják.

A kétnapos előadássorozat nyitányaként Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere levélben köszöntötte a résztvevőket, arra kérve a szakembereket, hogy segítsenek megérteni ezt a közel száz éve történt, de ma is bennünk élő tragédiát.

Hangsúlyozta a nemzeti összefogás fontosságát, felhívva a jelenlévők figyelmét arra, hogy a Kárpát-medence csak akkor volt sikeres, amikor béke és összefogás jellemezte.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte: a konferencia keretében a szakértők Trianon okait, következményeit vizsgálják, nem csupán a politikatörténetre, de az élet minden területére kiterjedő figyelemmel.

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója előadásában többek között arra világított rá, hogy az első világháború célja az volt, hogy eldöntsék, ki Európa ura. A nagy háború azonban csak a hatalmi viszonyok megkérdőjelezésére volt képes. Magyarország számára azért vezetett tragédiához a háború, mert az ország nem készült fel a vereségre, amikor pedig bekövetkezett, nem találta a megfelelő embert, akinek a vezetésével megvédhette volna magát.

„A régi elit elvesztette a háborút, az új elvesztette a békét” – összegzett a történész, hozzátéve, hogy az ország megmaradásához szükség volt a két világháború közötti politikai elit jó teljesítményére. „Horthy Miklós visszaadta a nemzet önbecsülését, Bethlen István és Teleki Pál miniszterelnök, valamint Klebelsberg Kuno kultuszminiszter pedig segítettek megmenteni az országot, megtartani a nemzetet”– fejtette ki. „A XX. században a magyarság elvesztett két világháborút és a hidegháborút, mégis győztesként léphetett a következő századba, mert szabad és független”– zárta előadását Schmidt Mária.

Romsics Ignác történész, akadémikus előadásában azt vázolta fel, hogy az elmúlt száz év során született elméletek kiket és milyen körülményeket tettek felelőssé a tragédiáért, de a kétnapos előadássorozat még számos egyéb izgalmas témával is szolgál a közönség számára. 

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben