Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tapasztalatcsere az étkeztetés terén

Nemzetközi projektben vesznek részt a kerületi bölcsődék

2019. március 27. szerda

Életmódunk, így táplálkozási szokásaink is nagy változáson mentek keresztül. Ez nemcsak a mi, hanem gyermekeink étkezésére, egészségére is hatással van, éppen ezért fontos foglalkozni a legkisebbek táplálásával. Március 18–22. között olasz, portugál, horvát és bolgár szakemberek látogattak Józsefvárosba, ahol a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) dolgozói bemutatták a bölcsődéket és a gyermekétkeztetés magyar, illetve kerületi specifikumait. Az öt ország részvételével folyó projekt lehetőséget ad többek közt tapasztalatszerzésre és megosztásra is.

A JEB dolgozói és a Józsefvárosba érkező olasz, portugál, horvát és bolgár szakemberek összehasonlítják országaik gyermekétkeztetési sajátosságait, diétáit, élelmiszereit és táplálkozási irányelveit. Koscsóné Kolkopf Judit, a JEB vezetője a program megnyitóján elmondta: Józsefvárosban hátrányos helyzetű családok is élnek, ezért itt különösen fontos, hogy a bölcsődékben minden kisgyermek ugyanolyan, jó minőségű alapanyagokból készített élelmiszert kapjon.

A hét folyamán a résztvevők szakemberek előadásait hallgathatták meg, többek között a nemzetközi egészségügyi állapotokról, táplálkozási helyzetről, törvényi hátterünkről, a JEB egészségneveléssel kapcsolatos elvárásairól, diétás étkeztetésükről és gyakorlati kivitelezésükről.

A külföldi és magyar vendégek részt vehettek egy közös főzős workshopon, amit a józsefvárosi bölcsődék szakácsai tartottak. A résztvevők megtapasztalhatták, hogy nem elegendő azonos alapanyagokból dolgozni, ismerni kell az ideális arányokat is, ezért szükséges, hogy a szakértők ismerjék azokat. A JEB szakemberei a gyakorlatban is bemutatták a gyermekek étkezését, a kisgyermeknevelők munkáját. A vendégek tanulságként azt vonták le, hogy igen fontos az odafigyelés, a nyugodt légkör, a bizalom kialakítása, mert ez a folyamat a gyermek felnőttkori étkezéshez való viszonyát alapozza meg. A nemzetközi csapat tagjai a programok végén kerekasztal-beszélgetéseken vettek részt, ahol megoszthatták tapasztalataikat és elmondhatták az országaink közti különbségeket.

A JEB, valamint nemzetközi partnerei megnyerték a Magyar Nemzeti Iroda Tempus Közalapítvány Erasmus+ 2018-1-HU01- KA201-047760 számú „FINE! – Food and Nutrition In ECEC” (Élelmiszer és táplálkozás kisgyermekkorban) című Erasmus+ Köznevelési stratégiai partnerségek pályázatát, melynek célja a koragyermekkori táplálkozás és egészséges életmód kialakításával kapcsolatos ismeretek bővítése, valamint az országok közti tapasztalatcsere.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Szöveg: Beleznai Csenge

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben