Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fórum a problémák mielőbbi megoldása érdekében

Áldozatvédelmi konferencia: Fókuszban a család

2019. március 27. szerda

„Áldozatsegítés a családokra koncentrálva” témában szakmai tanácskozást szervezett a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER) március 27-én. A konferencián – amelyen a JÁSZER, illetve annak mintájára létrehozott ÁSZER szervezetek tagjai vettek részt – érdekes és hasznos előadások hangzottak el áldozatvédelmi témában. Kocsis Máté, Józsefváros országgyűlési képviselője kiemelte: az elmúlt években a VIII. kerületi rendőrkapitányság a Józsefvárosi Önkormányzattal összefogásban nagyszerű közbiztonsági eredményeket ért el a kerületben, és nemcsak a bűnüldözés, hanem a megelőzés területén is, amelyben jelentős szerepet játszott a JÁSZER is.

A Polgármesteri Hivatal dísztermében megjelenteket Zentai Oszkár, a JÁSZER elnöke üdvözölte, majd felkérte Kocsis Mátét, Józsefváros országgyűlési képviselőjét, hogy mondja el a köszöntőjét. Kocsis Máté emlékeztetett: a JÁSZER 2013-ban azért született, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akiknek erre szükségük van. Mint mondta, azóta is töretlenül működik a kezdeményezés, nagyszerű eredményeket érve el az áldozatok védelmében.

Eredményes összefogás a jobb közbiztonságért

Józsefváros országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a VIII. kerületi rendőrkapitányság a Józsefvárosi Önkormányzattal összefogásban kiváló közbiztonsági eredményeket ért el az elmúlt években. Jelentősen csökkent Józsefvárosban a bűncselekmények száma, hiszen a bűnelkövetőkkel szemben egy olyan – rendőrökből, közterület-felügyelőkből, polgárőrökből, kerületőrökből álló – rendszer állt fel, amellyel szemben az elkövetők nehezen érvényesülnek. Hozzátette: ennek az együttműködésnek a hozadéka, hogy a bűnüldözés mellett a bűnmegelőzés is eredményesebb, mint korábban, amiben a JÁSZER-nek is jelentős szerepe van. A fórum lehetőséget teremt arra, hogy elmondjuk a problémákat és beszéljünk ezek megoldásairól – mondta.

A jövő kihívása: az internet veszélyei a gyermekeinkre

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy a jövőben kiemelten kell foglalkoznunk a virtuális térrel, amelyben a gyermekek a leginkább kiszolgáltatottak. A veszély azért különösen nagy, mert a szülők internettel kapcsolatos tudása jellemzően töredéke a gyermekekének. Ezért szükséges a szakemberek által megfogalmazott kontrollfolyamatokat és tapasztalatokat minél szélesebb körben megosztani, ezzel is erősítve a fiatalok digitális immunrendszerét – emelte ki.

Tapasztalatcsere a hatékonyabb áldozatsegítésért

Zentai Oszkár, a JÁSZER elnöke lapunknak elmondta, hogy az elmúlt évek hagyományainak megfelelően az év elején nagyobb szabású szakami konferenciát szerveznek, remélve hogy az itt átadott ismeretek hozzájárulnak a mindennapi áldozatsegítő munkához.

Azoknak szeretnénk elsősorban segítséget nyújtani, akik a legkiszolgáltatottabbak, például az idősek és a gyerekek. „Idén a családot helyeztük fókuszba, remélve, hogy ezáltal hatékonyabb lesz az ezzel kapcsolatos információáramlás” – tette hozzá a JÁSZER elnöke.

Szakmai előadások az áldozatvédelemről

Gellén Márton, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi módszertani irányításért felelős helyettes államtitkára előadásában az áldozatsegítés állami intézményeit mutatta be.

Elmondása szerint a rászorulók érzelmi, jogi segítséget, valamint tájékoztatást is kaphatnak amennyiben a területileg illetékes áldozatsegítő központokhoz fordulnak. Azonnali, szakszerű pszichológiai segítséget a 24 órás diszpécserszolgálattal működő, 06-80-225-225-ös ingyenesen hívható áldozatsegítő vonal jelenthet.

Molnár Gábor, Józsefváros rendőrkapitánya arról beszélt, hogy az új, szigorúbb büntetőtörvénykönyv jelentős segítséget nyújt a családon belüli erőszak elkövetőivel szemben.

Hangsúlyozta: emellett fontos szerepet játszik a jelzőrendszer bekapcsolódása a gyermekbántalmazás esetén.

Ékes Ilona, az Európai Regionális Szervezet elnöke előadásában felhívta a figyelmet, hogy kiemelten kell fellépni a gyermekbántalmazókkal szemben.

Továbbá arra is figyelni kell, hogy a bántalmazottakból már ne legyenek bántalmazók.

A rövid szünetet követően Burkáné Dr. Nagy Beáta, a BFKH Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály vezetője a kormányhivatal áldozatsegítésben betöltött szerepéről tartott előadást.

Szót ejtett azokról a helyzetekről, amelyekben a család nem elegendő támasz és hangsúlyozta a jelzés és a más szakterületekkel való kapcsolódás fontosságát.

Szekeres Diána áldozatsegítő szakember, a BME és a Testnevelési Egyetem oktatója többek közt a segítségnyújtás formáiról és módjairól beszélt.

Csősz Katalin – aki a védőnőkkel egy éve csatlakozott a JÁSZER-hez – előadásában a védőnők áldozatsegítésben és az áldozattá válás megelőzésében betöltött szerepéről beszélt.

Kitért a gyermekbántalmazás észlelésének lehetőségeire és nehézségeire. „A jelzés kötelességünk, hiszen a gyermekbántalmazás nem személyes, hanem közügy” – emelte ki.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Szöveg: Beleznai Csenge, Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben