Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szemléletmódváltás a nevelésben

Szakmai nap az egyesített óvoda pedagógusainak

2019. március 28. csütörtök

Éves szakmai rendezvényét tartotta március 27-én a Napraforgó Egyesített Óvoda. A kora délutánig tartó előadásokra három helyszínen – a Kesztyűgyár Közösségi Házban, a Katica Tagóvodában és a Virágkoszorú Tagóvodában – kapcsolódhattak be az érdeklődő óvodai dolgozók. A szakmai nap központi témája a nevelésben bekövetkezett szemléletmódváltás jelentősége volt. Az eseményre Sántha Péterné alpolgármester is ellátogatott.

2015 óta, a kerületi óvodák összevonása után merült fel az igénye annak, hogy a tagóvodák pedagógusai számára külön szakmai napot rendezzenek évente egyszer. Idén immár a negyedik alkalommal várták az egynapos rendezvényre a Józsefváros óvodáiban tevékenykedő pedagógusokat és dajkákat.

A Kesztyűgyár Közösségi Házban Sántha Péterné üdvözölte a nevelőket, elismerően beszélt a korábbi szakmai napokon szerzett tapasztalatok hasznosságáról.

Végül köszöntetet mondott az óvodák pedagógusainak, amiért amellett, hogy kitartó lelkesedéssel végzik a munkájukat a kerületben és szeretetteljes légkörben nevelik a józsefvárosi óvodás gyermekeket, rendkívüli érdeklődéssel és tudásvággyal fordulnak a felgyorsult világ által megkövetelt újabb és újabb pedagógiai módszertani ismeretek felé.

Tárnokiné Joó Ildikó, a Napraforgó Egyesített Óvoda vezetője kiemelte, hogy az előadások által egyfelől arra a fontos problémakörre szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a gyermeknevelésben bekövetkezett szülői szemléletmódváltás a pedagógust – az intézményesített óvónői közegben – is ugyanerre ösztökéli, másfelől ezekre a megváltozott viszonyokra reagálva igyekszenek segítséget adni az óvónők kezébe.

A program dr. Papp Miklós tanszékvezető, morálteológus előadásával kezdődött, aki az emberi természetet jellemző hat alapértékét bontotta ki. Ezt követően Matisz Lászlóné óvodaigazgató-helyettes az úgynevezett dotcom gyerekek – a digitális generáció – nevelését taglalta, végül K. Németh Margit pszichológus tért ki a nevelésben megjelenő generációs különbségekre.

Mindeközben a Katica Tagóvodában Lukácsné Varga Katalin a pozitív fegyelmezés lehetőségeit osztotta meg, a Virágkoszorú Tagóvodában pedig Bukovicsné Nagy Judit tagóvoda-vezető az óvodás korban alkalmazandó egészséges életmódról tartott beszámolót.

Fotó: Huszár Boglárka, Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben