Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kásler Miklós: az egészségügy soha nem látott fejlesztések előtt áll

Átadták az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi osztályát

2019. március 28. csütörtök

Csütörtök délelőtt átadták a Józsefvárosban található Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi osztályát, ahol a korszerű diagnosztikai és építészeti megoldásokon túl a legsúlyosabb esetek ellátására egy intenzív osztálynak megfelelő felszereltségű helyiséget is kialakítottak. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a magyar egészségügy olyan fejlesztések előtt áll, ami Magyarország történelmében még nem fordult elő.

Kásler Miklós a Semmelweis Egyetemet a magyar tudomány és orvosképzés legősibb fellegvárának nevezte. Az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy a kormány a következő időszakban négymilliárd forintot fordít a budapesti orvosegyetem fejlesztésére. Mint mondta: e fejlesztés részeként alakították ki a Bókay utcai klinikán a gyermeksürgősségi osztályt, a 250 millió forintos beruházással a legkorszerűbb, a gyermekek és a családok igényeit messzemenőkig figyelembe vevő ellátóhely létesült – tette hozzá a miniszter.

Kásler Miklós arról is beszélt, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy a betegségügyből egészségügyet hozzon létre, a megelőzésre téve a hangsúlyt. Ezt szolgálja az öt nemzeti program, az alapellátás megerősítése, a sürgősségi ellátás átalakítása – mondta. Hozzátette, hogy ezeket nem lehet megvalósítani felkészült szakemberek nélkül. Mint mondta, a most átadott gyermeksürgősségi osztály „ember-, család- és gyerekbarát”. A klinika évente 80 ezer gyereket lát el járóbeteg-ellátás keretében, hétezret fekvőbetegként, a sürgősségi osztályon pedig várhatóan 20-25 ezren fognak megfordulni évente.

Merkely Béla, az egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy az intézmény 250 éves fennállása alatt versenyképes tudást adó, beteg- és hallgatócentrikus szervezet jött létre. Kitért arra, hogy az egyetem 2030-ra célul tűzte ki, hogy az onnan kibocsátott szakembereknek köszönhetően a magyar emberek részesedhessenek a legjobb orvosi, egészségügyi és gyógyszerészeti ellátásban, valamint tovább erősítsék a gyakorlati orvosképzést, illetve bekerüljenek a világ száz legjobb egyeteme közé.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A sürgősségi osztályon külön szobát biztosítottak a szoptatós anyukáknak, gyerekre méretezett mosdókat és érintés nélküli csaptelepeket szereltek fel, a legsúlyosabb esetek ellátására pedig egy intenzív osztálynak megfelelő felszereltségű helyiséget is kialakítottak.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben