Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Energetikai korszerűsítést is terveznek

Megszépül a Szent József-plébániatemplom

2019. április 01. hétfő

Mintegy tíz éve merült fel a józsefvárosi Szent József-plébániatemplom rendbehozatalának igénye, ezért a plébánia felújítása után a templomépület külső részének renoválását tűzték ki célul, a munkálatok március 19-én, József-napon kezdődtek. A beruházást az állam 1,2 milliárd forinttal támogatja, az épület várhatóan már jövő tavaszra régi pompájában tündökölhet.

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium szomszédságában álló Szent József plébániát 2017-ben újították fel, idén pedig a templom védőszentjének ünnepén elkezdték a templomépület rekonstrukcióját is. A munkálatok előreláthatóan 2020 tavaszáig tartanak majd, így az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére már régi pompájában tündökölhet kerületünk legnagyobb temploma. A felújításhoz az állam 1,2 milliárd forinttal járul hozzá.

Michels Antal atya, a templom plébánosa szerint a templomot legutóbb az 1950-es években tatarozták, annak omladozó vakolata, repedező szobrai azonban már maguk is jelezték, hogy szükség van a megújításra. A helyreállítás során rendbe hozzák a tetőszerkezetet és a tornyokat, megtörténik az ablakok és a vízelvezetés teljes cseréje, lekaparják a vakolatot, mélyebb színt, valamint az időjárási hatások elleni védőréteget kapnak a falak, ugyanakkor helyre hozzák a lábazatot és restaurálják a szobrokat is.

Külön projektként ugyan, de a templomórát is modernizálják, valamint előreláthatóan 2020-ban – a kongresszus után – egy belső energetikai rekonstrukció is várható a két oldalsó szárnyban: felújítják a gáz- és villanyvezetékeket, padlófűtéssel látják el a termeket, továbbá a főhajóban lévő padokra ionsugárzót szerelnek fel. Korszerűsítik a hangosítást, illetve nagy valószínűséggel napkollektort is kap majd a Horváth Mihály tér büszkesége.

A templomot Batthyány József építtette. A munkálatok 1797-ben kezdődtek és a következő évben már használatba is vették az épületet. Tervezője Tallher József birodalmi építész, aki az Országos Építészeti Igazgatóság vezetője volt. A plébániatemplom felszentelésének 220. évfordulóját márciusban 17-én ünnepelték.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben