Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Európai parlamenti választás

Szombattól kezdődhet az aláírásgyűjtés

2019. április 05. péntek

Szombattól kaphatják meg a pártok az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az aláírásgyűjtés az európai parlamenti (EP) képviselők májusi választására. A pártok április 23-án 16 óráig gyűjthetik össze az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlást, és addig jelenthetik be országos listáikat a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB).

Áder János köztársasági elnök március 1-jén írta ki a magyarországi európai parlamenti választást május 26-ára, a kampány a törvény szerint ötven nappal korábban kezdődik. 

Az indulni szándékozó pártoknak ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges 20 ezer érvényes támogató aláírást, ehhez első lépésként be kell jelentkezniük az NVB-nél. Az EP-ben Magyarországnak jutó 21 képviselői helyért eddig 24 párt jelezte indulási szándékát, ennyit vett nyilvántartásba a testület. Az aláírásgyűjtő íveket is az NVB-nél kell igényelniük a pártoknak. Az igényléseket már leadhatták korábban is, de az íveket csak péntektől nyomtathatja ki a Nemzeti Választási Iroda.

Azok a pártok, amelyek péntekig leadják igényüket az ajánlóívekre, legkorábban szombaton reggel 8 órakor vehetik át az íveket, és ezzel kezdetét veszi a 19 napig tartó aláírásgyűjtés. Az ajánlóívekre vonatkozó igényeket április 6-a után is be lehet nyújtani a választási irodához, az iroda ezeket érkezési sorrendben dolgozza fel, és nyomtatja ki az íveket az informatikai rendszerből.

Mivel az EP-választáson választójoggal rendelkezik – és így lista ajánlására is jogosult – az a magyar állampolgár is, aki az Európai Unión kívüli lakóhellyel rendelkezik, külön ajánlóív szolgál a magyarországi lakcímmel és személyi azonosítóval rendelkező választópolgárok ajánlásainak gyűjtésére, illetve a magyarországi lakcímmel vagy személyi azonosítóval nem rendelkező választópolgárok ajánlásainak gyűjtésére. A választópolgár több listát is ajánlhat, de egy listát csak egyszer. A pártok április 23-án 16 óráig gyűjthetik össze az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlást, és addig jelenthetik be országos listáikat az NVB-nél.

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben