Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az egészség világnapja

Szűrővizsgálatok és látványos programok a Szent Kozma Egészségügyi Központban

2019. április 07. vasárnap

Egészségnapot rendeztek szombaton Az egészség világnapja alkalmából a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban, amelyen a szakrendelő teljes palettájával, tizenhét különböző szűréssel várták a kerületi lakosokat. Egyebek mellett szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség-szűrésére, látásvizsgálatra, anyajegyvizsgálatra is volt lehetőségük azoknak, akik aktívan kívánnak tenni a betegségek megelőzésért. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: buborékfújás, kézműves foglalkozás, ugrálóvár és arcfestés kapott helyet az udvaron, ahová a Budapesti Rendőr-főkapitányság is kitelepült egy Mobil Bűnmegelőzési Centrummal. A szűrőszombatra ellátogatott Sára Botond polgármester is.

A szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ez az egyik legfontosabb eszköz – a helyes életmód mellett – egészségünk megőrzésének érdekében. E célt Józsefváros önkormányzata is fontosnak tartja, immár tíz éve tartanak ingyenes szűréseket havi rendszerességgel a kerületi szakrendelőben.

Ezeken az alkalmakon rendelési időn kívül ingyenes vizsgálatokon vehetnek részt a józsefvárosi lakosok, és így olyan többletszolgáltatásokhoz jutnak, amelyekre a hétköznapokban nem mindig van mód. Évente egyszer pedig nagyszabású egészségnap keretében, családi rendezvénnyel egybekötve tartják a szűrőszombatot, amelyen vidám programelemekkel várják a családokat.

Ilyen kibővített szűrőszombatot tartottak április 6-án a Szent Kozma Egészségügyi Központban: 17 különböző szűrés nyújtott lehetőséget arra, hogy az esetleges betegségeket időben felismerjék és így eredményesen kezeljék. Többek között bőrgyógyászati, diabetológiai, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, ortopédiai vizsgálatokat vehettek igénybe a kerületi lakosok. De lehetőség volt látásvizsgálatra, méhnyakrákszűrésre, a csontsűrűség mérésére is. 

Népszerűek a szűrések

A józsefvárosiak pedig kedvelik ezeket az alkalmakat, sokan jönnek el – erősítette meg Juhász Julianna intézetvezető főnővér. Mint megtudtuk, a kardiológiai és a diabetológiai szakrendelésen van a leghosszabb sor, de a bőrgyógyászati szűrés is népszerű. És, hogy van-e példa arra, hogy egy-egy kiugró esettel találkoznak?

„Az utóbbi években úgy alakítottuk ki a szűrőszombatokat, hogy statisztikákat kérünk a kollégáktól, történt-e váratlan dolog, esetleg kórházba kellett-e szállítani valakit. Szinte minden alkalmon előfordul egy nagyon magas vérnyomás, szívinfarktus gyanúja, levételre javasolt anyajegy, vagy éppen egy érszűkület. Ezeket ki tudjuk szűrni, és aki addig nem tudott róla, vagy inkább nem vette komolyan a jeleket, megkaphatja a megfelelő kezelést” – mondta a főnővér.

Hozzátette: az ilyen tapasztalok alapján tudtak több, a betegek életminőségét javítandó olyan kiegészítő szakdolgozói vizsgálatokat szervezni, mint például a testtartás vizsgálata gyógytornásszal, ortopédiai elváltozások – például lúdtalp szűrése –, vagy a szintén nagyon kedvelt nyiroködéma-masszázs. Utóbbi kapcsán kiscsoportos foglalkozást tartanak a pácienseknek a szakrendelő munkatársai, megtanítják nekik, hogyan kell a nyirokkeringést felfrissíteni. A szűréseken túl olyan kiegészítő programokat is szerveznek ilyenkor, mint egészséges ételek bemutatója, kóstolója. A védőnők gyermekfelügyeletet is biztosítottak a szűréseken résztvevő szülőknek.

Családi programok

Eközben a szakrendelő udvarán buborékfújás, ugrálóvár, kézműves foglalkozás, arcfestés várta a kisebbeket, akiket a szórakozáson kívül játékosan arra is rá lehet vezetni ilyenkor, hogy hasznos dolog az egészségünkért aktívan tenni.

Sőt, a BRFK bűnmegelőzési sátrában izgalmas eszközöket lehetett megnézni, a gyerekek korcsoportuknak megfelelő felvilágosítást kaphattak, hogyan ne váljanak áldozattá, hogyan kerüljék el a baleseteket, illetve a felnőttekkel, idősekkel is beszélgettek arról a rendőrség munkatársai, hogyan lehet megelőzni a bűncselekményeket.

A Bartendaz nevű csoport pedig saját testsúlyos mozdulatokkal tartott látványos bemutatót. A Bartendaz tagjai, hitvallásuk szerint nem élnek semmilyen káros szerrel, és az utcán csellengő fiatalokat vonják be közösségükbe.

Ennek kapcsán Sára Botond polgármester lapunknak elmondta: az egészséghez, egészségbiztonsághoz nemcsak a jó alapellátási feladatok – jól működő szakrendelő, felújított háziorvosi rendelők, szakemberek, háziorvosok és szakorvosok – tartoznak hozzá, hanem a mozgás is.

„Ez, vagyis a mozgásra való ösztönzés Józsefvárosban az egészségbiztonsággal együtt jár. Ezért vezettük be a nagycsoportos óvodások ingyenes úszásoktatását, folyamatosan bátorítjuk a lakókat, hogy a közszolgálati egyetem nyújtotta sportlehetőségeket használják ki, és akár egy ilyen bemutató is lehet egyfajta figyelemfelhívás, hogy nemcsak szűrésre van szükség, hanem a megelőzésre, annak pedig fontos része a sport” – hangoztatta a polgármester.

Az egészség világnapja

1948. április 7-én kezdte meg működését az ENSZ intézményeként az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ennek tiszteltére tartják minden év április 7-én a világnapot. Az ünnep célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az egészség megőrzésének fontosságára.

Foró: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben