Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Engem hazahív Pannónia!”

180 éves a hazai gyermekgyógyászat bölcsője

2019. április 09. kedd

Alapításának 180. évfordulóját ünnepelte a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája, azaz a Bókay-klinika. Az ünnep alkalmából jubileumi kiállítást szerveztek az egyetem Központi Könyvtárában. A történeti tárlat április végéig tekinthető meg.

180 évvel ezelőtt indult el a gyermekgyógyászat hazánkban, az akkor Ötpacsirta utcai kórházépületben. A klinikát, ami kezdetben csak az orvoslásba, majd nem sokkal később már az oktatásba és a kutatásba is bekapcsolódott, Schöpf-Mérei Ágost alapította, akinek kezdeményezésére az ide érkező gyermekeknek – vallásbeli különbségtétel nélkül – ingyenes ellátást biztosítottak. 

Az évforduló alkalmából szervezett kiállítás megnyitóján Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a gyermekklinika igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe” – kezdte ünnepi beszédét Babits Mihálytól idézve a rektorhelyettes, majd hangsúlyozta: a múlt tisztelete nélkül nem lehet a jövőt építeni, így a kiállítás nem csupán az évfordulóra való emlékezés kifejeződése, hanem egyben főhajtás és tisztelgés az elődök előtt.

A kiállítás célja, hogy esszenciálisan bemutassa a 180 év alatt, a gyermekgyógyászat fejlődésének útja során felhalmozott értékeket, kincseket. Fővédnöke Dr. Merkely Béla, az egyetem rektora. 

A tárlat Dr. Tulassay Tivadar professor emeritus, a klinika korábbi igazgatója és Cseh Éva könyvtáros gondozása nyomán született, így annak tematikájáról a professzor tájékoztatott. A kiállítás természetesen bemutatta az alapító munkásságát, aki bár tanulmányait az akkori orvoslásban a jóval előttünk járó országokban végezte kiemelkedő teljesítménnyel, mégis ragaszkodott ahhoz, hogy az elsajátított tudásanyaggal és tapasztalattal a hazai gyógyászat javát szolgálja és itt munkálkodjon.

Továbbá betekintést nyerhetünk a Bókay-orvosdinasztia működésébe, a csecsemőgyógyászatban hatalmas áttörést elért Heim Pál, és a funkcionális gyermekgyógyászat képviselője, Kerpel-Fronius Ödön tevékenységébe is, továbbá a klinika infrastrukturális fejlődésének útját is bemutatja.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben