Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„A Pál utcai fiúk nyomában”

Mobilapplikáció készült Molnár Ferenc regényéhez

2019. április 09. kedd

A Pál utcai fiúk nyomában címmel mobilapplikáció készült Ferencváros és Józsefváros közös finanszírozásában, melyet április 9-én mutattak be a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnáziumban, ahová Molnár Ferenc is járt egykor, amikor még református főgimnázium volt. Az okostelefonos interaktív séta segítségével az író világhírű regényének helyszíneivel lehet megismerkedni. Az eseményen kerületünket Sára Botond polgármester és Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

Sára Botond arról beszélt, hogy a digitalizált módszerek új alapokra helyezik a magyar oktatási rendszert, mely könnyebbé és élvezetesebbé teszi a tanulást. A digitalizáció az élet számos területén kínál kiváló alternatívát a boldoguláshoz, önmagunk fejlesztéséhez, nincs ez másképp az iskola falain belül sem” – fogalmazott. „Az okos szolgáltatások tanulási célra való felhasználása a jövő oktatásának alapja, mely ezekkel az applikációkkal kezdődik” – tette hozzá.

A polgármester kiemelte: a Józsefvárosi Önkormányzat most, és a jövőben is megragad valamennyi alkalmat, amelyek az iskolákat, a diákokat és gyerekeket, valamint az oktatást segítik, támogatják. Emlékeztetett: a regény központi helyszínei Ferencváros és Józsefváros területén találhatóak, ami azért lényeges számunkra, mert így benne élünk, a mindennapjaink része. Sára Botond hangsúlyozta: a regény nemcsak kalandokkal teli, de megtalálhatóak benne a bátorság, a barátság, önfeláldozás, becsület és bajtársiasság értékei, minden olyan erény, mely számunkra is fontos és példaként kell, hogy álljon előttünk.

„A Pál utcai fiúk olyan, mintha velünk történne, mindannyian szeretnénk a regény hősei bőrébe bújni. A mobilapplikációs sétával a mű történetei, élményei élhetőek újra” - mondta Bácskai János, Ferencváros polgármestere a bemutatón. Molnár Ferenc 1887 és 1895 között járt a ma Szent-Györgyi Albert nevét viselő intézménybe, amely akkor még református főgimnázium volt, és itteni élményeit sűrítette A Pál utcai fiúkba.

Bácskai János úgy fogalmazott, hogy a mobilalkalmazás, ez a 21. századi találmány közelebb hozza az olvasást a mai ifjúsághoz. „A 19-20. század fordulója körül még lóvasút járt az Üllői úton, de a két kerület a regényben egy, ahogy Ferencváros és Józsefváros életét akkor és ma sem választotta el semmi, csak a közigazgatás” - tette hozzá.

A mobilapplikáció a 2011-ben indult Guide@Hand Budapest kutatási projekt részeként valósult meg, az MTA SZTAKI eLearning osztálya és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény fejlesztésében. Márkus Zsolt László, az MTA SZTAKI eLearning osztályvezetője hangsúlyozta, hogy a Guide@Hand Budapesten belül már mintegy 250 hasonló alkalmazás, interaktív séta valósult meg.

A Pál utcai fiúk nyomában applikáció nagy előnye, hogy ingyenes letöltése, majd a séta lementése után, ahhoz már nincs szükség internetre, csak GPS-re. Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője kitért rá: az új mobilapp sétája a Nemzeti Múzeum elől indul, átmegy a Kálvin téren, elhalad az általános iskola előtt és a Práter utcán, majd az Üllői út túloldalán a Mária utcába jutunk el, utána a Pál utcába, a Nagytemplom utcába (ahol a Grund volt), a Tömő utcába, végül pedig az Illés utca 25., a Fűvészkert elé jutunk.

„Az interaktív séta tizenhárom látványossághoz kalauzol el minket, valamennyihez rövid ismertető, építészeti leírás kapcsolódik, részletek hangzanak el a regényből, a kor hangulatát visszaadó zenei betétekkel együtt. Valamint hamarosan videóanyag is elérhető lesz” – fejtette ki Gönczi Ambrus. Az anyagot archív fotók és az 1969-ben készült, Fábri Zoltán által rendezett játékfilm néhány jelenete is színesíti.

A bemutató után minden gyerek nagy örömére a Vígszínház fiúzenekara, a Grund lépett színpadra és előadták a regény alapján készült musical néhány dalát, majd egy maroknyi csoport, Gönczi Ambrus vezetésével végigsétált a híres helyszíneken, ahol az applikáció, valamint a séta vezetője is érdekességeket mesélt a résztvevőknek. 

Molnár Ferenc regénye egyike a legismertebb magyar műveknek. Magyar nyelven több mint nyolcvan alkalommal adták ki, számtalan nyelvre lefordították, Albániától Mexikóig, Japántól Norvégiáig szinte minden nagyobb európai, ázsiai és amerikai országban olvasható Boka, Nemecsek és a többi fiú története.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben