Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A váladékszívóval elkerülhető a fulladásveszély

Újabb adomány a Józsefvárosi Mentőállomásnak

2019. április 11. csütörtök

A mentőautók nélkülözhetetlen felszerelése az a váladékszívó készülék is, amilyet a Józsefvárosi Mentőszolgálatnak adományozott a kerületi önkormányzat. Az eszköz elengedhetetlen fontosságú a mentési folyamat során, ugyanis a légutakba került váladék elszívásával a fulladás veszélye elkerülhető. A készülék átadásakor Sára Botond, Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: az egészségügyi ellátás stabil és XXI. századi minőségű kell legyen, ám legalább ilyen fontos az egészségkultúra javítása, az egészséges életmódra való ösztönzés.

Sára Botond, a váladékszívó eszköz átadását követően arról beszélt, hogy büszkeséggel tölti el, hogy van mentőállomása Józsefvárosnak. Mint mondta: a kerületi lakosok egészségbiztonsága érdekében mindenben támogatják a mentőállomást.

Ez alkalommal az ő kérésükre egy váladékszívó készüléket ajándékoz az önkormányzat a mentőkocsikhoz. A Józsefvárosi Mentőállomás immár az egyik legjobban felszerelt állomásnak mondható, minden olyan eszköz megtalálható itt, ami a gyermekmentéshez szükséges – tette hozzá a polgármester.

Tóth László, a mentőállomás vezetője elmondta, hogy égető szükségük volt már egy új készülékre, ugyanis a korábbi elavult.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a légútbiztosításnál a váladékszívónak elengedhetetlen szerepe van. A vezető megosztotta továbbá, hogy havi szinten mintegy 1000 esethez vonulnak, amelyek csökkentéséhez az egészségkultúra javítása, a megelőzés szükséges.

Sára Botond szerint ezt a küldetést az önkormányzat is szívügyének tekinti. Mint mondta a polgármester: nagyon fontos, hogy az egészségügyi ellátás stabil legyen és XXI. századi minőségű, ám legalább ennyire szükséges, a mindennapi mozgás, a sportolás, és, hogy vigyázzunk az egészségünkre.

„Ezért biztosítjuk a kedvezményes úszás lehetőségét a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, és ezt a célt szolgálja a nagycsoportos óvodások számára az ingyenes úszásoktatás is” – hangsúlyozta. Majd hozzátette: az önkormányzat minden lehetőséggel élni fog, ami arra ösztönzi az embereket, hogy mozogjanak és egészségesen éljenek.  

A Józsefvárosi Önkormányzat a lehetőségeihez mérten folyamatosan támogatja az Orczy úti mentőállomást. Tavaly  év elején egy 8 millió forint értékű EKG-defibrillátor készüléket ajándékozott a mentőállomásnak, októberben pedig hat darab szén-monoxid-mérő készüléket szereztek be számukra 1 millió forint értékben. Idén januárban munkaruházatot adtak át a mentősöknek. 

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben