Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Számadás a tálentomról

Versünnep és kiállításmegnyitó a Józsefvárosi Galériában

2019. április 15. hétfő

Számadás a tálentomról címmel nyílt kiállítás Jáger István grafikus műveiből április 12-én este, a Józsefvárosi Galériában. A költészet napjához kapcsolódva a megnyitóünnepség előtt a vendégek egy zenével fűszerezett verses programon is részt vehettek, melyen a Nyugat harmadik nemzedékének legnagyobbjai – többek között Kosztolányi, Karinthy és Szabó Lőrinc – által szerzett műveket adott elő Szentirmai Edit előadóművész.

Az elhangzott irodalmi alkotásokat – köztük Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség, Szabó Lőrinc: Az egy álma és Karinthy Frigyes: A cirkusz című műveit – gitárral kísért francia nyelvű dalok és megzenésített versek fűszerezték.

A kiállítást megnyitó beszédében Mónus Viktor grafikus felhívta a figyelmet arra, hogy az egyedi grafikák ­hihetetlenül gazdag és precíz vonalkultúrájukkal a reneszánsz hagyományokat őrzik, és valamelyest az akadémizmus vonalát viszik tovább.

A grafikus kiemelte, hogy Jáger István – akinek képei különleges harmóniát sugallanak – az egyedi grafikák mellett nagy szakértője a maratásos, a rézkarc és a hidegtű sokszorosító technikáknak is, melyeket sokszor ötvöz egymással. Ilyen műveket is láthatnak a kiállítás szemlélői. „A sokszorosító grafikai eljárásokkal készült munkáknál nem látunk arcokat, mégis érezzük a jellemvonásokat, nem látunk direkt tereket, de a belső lelki szemünk előtt kitárulkoznak ezek a terek” – mondta.

Jáger István grafikusművész arról beszélt, hogy egy-egy műnek önmagában is megvan a maga varázsa, de egymás mellé rakva az alkotásokat, rendszert képeznek, többlet tartalommal is megtelnek. A megnyitó ünnepséget a Búzás Csaba, Buzás-Jáger Anikó és Elise Nelly, által előadott zeneművek tették teljessé. A tárlat május 12-ig, hétköznaponként 10 és 18 óra között ingyenesen megtekinthető a József körúti kiállítóterem emeletén.

Fotó és szöveg: Tukács Orsolya/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben