Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Generációkat oktatott, tankönyvéből tanulnak még ma is a diákok

Dr. Tringer László tiszteletére szerveztek ünnepséget a Klinikán

2019. április 15. hétfő

Munkatársai, orvoskollégái, és a városvezetés részéről Sára Botond polgármester köszöntötték 80. születésnapja alkalmából Dr. Tringer László professzor emeritust, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai ás Pszichoterápiás Klinika volt igazgatóját, egyetemi tanárt, A pszichiátria tankönyve című kötet szerzőjét.

Dr. Tringer László, a modern kognitív terápia hazai atyja, 80. születésnapja alkalmából szerveztek ünnepséget a Pszichiátriai ás Pszichoterápiás Klinikán.

Az eseményre az ország több pontjáról érkeztek orvoskollégái, illetve kerületünk képviseletében dr. Sára Botond polgármester látogatott el a rendezvényre.

Dr. Réthelyi János, a Pszichiátria ás Pszichoterápiás Klinika jelenlegi igazgatója személyes hangvételű ünnepi beszédében tanítói affinitását, nagyvonalúságát, szeretetét hangsúlyozta elődjének.

Az igazgató köszönetet mondott a több mint öt évtizedes oktatásért, a tankönyvírásért, a klinika vezetéséért, a páciensekkel való lelkiismeretes foglalkozásért.

A ceremónián az ünnepeltet Dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektor emeritusa köszöntötte, méltatva életpályájának nagyságát. „Az igazi tudós, miként a tanító is, lámpást tart kezében, amellyel messze világítva utat tud mutatni” – mondta összefoglalóan idősebb kollégájáról.

Dr. Tulassay Tivadar szerint a 80. születésnap számvetés is, tükörbe nézés, és a tükörből visszasugárzik mindaz, amit az ember a világnak adott: szeretet, szerénység, bölcsesség.

Dr. Tringer László 1957-ben érettségizett kitűnő eredménnyel a Pannonhalmi Szent Benedek-rendi Katolikus Gimnáziumban. 1963-ban szerezte meg a Budapesti Orvostudományi Egyetemen az általános orvosi diplomáját, majd 1967-ben a pszichiátriai, 1969-ben pedig a neurológiai szakképesítését. 1974-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán kitűnő eredménnyel klinikai pszichológiai oklevelét szerezte meg.

Az ő kezdeményezésére terjesztették ki a Pszichiátriai Klinika tevékenységét egész Józsefvárosra. A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika professor emeritusa a VIII. kerület egészségügyéért kifejtett több évtizedes munkásságáért 2014-ben Józsefvárosi Becsületkereszt érdemérmet kapott, ugyanakkor kitüntetései még többek között: Pannonhalma város Díszpolgára, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje, Batthyányi-Strattman-díj.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben