Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Cél: a közbiztonság további javítása

Megnyílt Józsefváros ötödik körzeti megbízotti irodája

2019. április 16. kedd

A Józsefvárosi Önkormányzat és a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság együttműködésének köszönhetően április 16-án megnyílt a kerület ötödik körzeti megbízotti irodája a Práter utcában. A Losonci negyedben kialakított rendőrségi létesítményben két körzeti megbízott és két körzeti rendész áll a lakosok szolgálatára. Az iroda ünnepélyes megnyitóján Sára Botond, Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: a cél az, hogy kerületünk még rendezettebb, még biztonságosabb otthona legyen a józsefvárosiaknak. Kocsis Máté, kerületünk országgyűlési képviselője rávilágított, hogy a közbiztonsági eredmények megtartása érdekében elengedhetetlen, hogy az önkormányzatok támogassák a rendőri szervezetet.

Az ünnepségen Sára Botond hangsúlyozta: a rendőrség, az önkormányzat és más rendvédelmi szervek közös összefogásának az eredményeként Józsefvárosban az elmúlt években folyamatosan csökkent a bűncselekmények száma. Mint fogalmazott: a jó közbiztonság nem állandó, folyamatosan keményen meg kell dolgozni érte.

5 milliárd forint közbiztonsági célokra

A polgármester emlékeztetett: az önkormányzat 2010 óta több mint 5 milliárd forintot fordított közbiztonsági célokra, de nem lehet megállni, ezen a területen mindig van mit tenni. „Immár az ötödik körzeti megbízotti irodát nyitjuk meg a kerületben, amely egy újabb lépcsőfok az önkormányzat és a rendőrség együttműködésében” – tette hozzá. A Palota, a Corvin, a Magdolna és a Százados negyedek után most a Losonci negyedben is van egy rendőrségi létesítmény, annak érdekében, hogy a lakók még nagyobb biztonságában érezhessék magukat – emelte ki.

Az önkormányzat háláját az eddig elért eredményekért mi sem fejezi ki jobban, mint hogy évről évre nagyobb támogatást nyújtanak a kerületi rendőrkapitányságnak, az idei évben ez az összeg eléri a negyedmilliárd forintot. A cél az – folytatta Sára Botond –, hogy ez a kerület a következő tíz év alatt még rendezettebb, még biztonságosabb otthona legyen a józsefvárosiaknak.

„A rendőrség lelke az ember”

Józsefváros országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az elmúlt években jelentős eredmények születtek a közbiztonság területén. Mint mondta: ennek köszönhetően – a közvéleménykutatások alapján – a közbiztonság kérdése a lakosok szerint már nem szerepel a problémák sorában az első három helyen. Kocsis Máté felhívta a figyelmet, hogy amennyiben ezt az eredményt a települések meg kívánják tartani, az önkormányzatoknak is nagyobb áldozatvállalást kell tenniük.

Az államnak és az önkormányzatoknak fel kell venniük a versenyt a rendőri állomány megtartása érdekében, hiszen a piaci bérek emelkedése elbizonytalanodást okozhat. „Fontos a kamerarendszer, fontosak a különböző technikai eszközök, amelyek a bűnmegelőzésben vagy a felderítésben nyújtanak segítséget, a rendőrség lelke azonban mégiscsak az ember” – fogalmazott.

Cél: megtartani a rendőri állományt

Kocsis Máté elmondása szerint Józsefvárosban az elmúlt években is igyekeztek minden segítséget megadni a rendőrségnek, de ez sajnos nem mondható el általánosságban a településekről. A rendszer működtetését az állam látja el, de az önkormányzatok kötelessége, hogy minden egyéb juttatást – ami például a lakhatással, a mindennapi élettel, vagy a munkakörülmények javításával kapcsolatos – vállaljon, különben az eddig elért eredmények „porba hullanak” – hangsúlyozta.

„Józsefváros ezt nem fogja megvárni, és bízom benne, hogy a többi település sem” – fogalmazott, majd hozzátette: ezek az erőfeszítések pedig ugyanúgy meghozzák majd a gyümölcsöt, mint az eddigiek, amelyeknek eredményeképpen Józsefváros ma már élhetőbb, biztonságosabb kerület. „Nagyon messziről indult, de – közbiztonsági és más kérdésekben is – nagyon messzire jutott” – zárta beszédét Kocsis Máté, aki köszönetét fejezte ki a rendőrök áldozatos munkájának. 

Közelebb a lakosokhoz

Molnár Gábor alezredes, Józsefváros rendőrkapitánya azt emelte ki, hogy ez az iroda jól illeszkedik a Budapesti-rendőrfőkapitányság Mozgásban a bűnmegelőzés elnevezésű programjához, amelynek lényege, hogy közelebb kerüljenek a lakosokhoz.

Ugyanakkor kiválóan illeszkedik az önkormányzat Orczy negyedben indított városrehabilitációs programjához is, hiszen a létesítmény annak határán van. Molnár Gábor végezetül azt kérte kollégáitól, hogy szolgálati idejükhöz mérten minél több ideig legyenek a helyszínen.

Harmadára csökkent a bűncselekmények száma

Terdik Tamás ezredes, Budapest rendőrfőkapitánya szerint fontos nyitni az állampolgárok felé. Mint mondta, jó eredményeket akkor tudnak elérni, ha minél többet tartózkodnak az állampolgárok közelében. Emlékeztetett: Budapesten az elmúlt kilenc évben a lakosság szubjektív biztonságérzetét igazán negatívan befolyásoló 14 bűncselekménytípus a harmadára csökkent. Kiemelte, hogy ezek a számok Józsefvárosra is érvényesek.

Terdik Tamás méltatta a VIII. kerületi rendőrkapitányság és az önkormányzat kapcsolatát, amelyek hozzájárultak az elért eredményekhez. A körzeti megbízottakról azt mondta: az egyik legfontosabb szegmensei az állampolgárokkal való kapcsolattartásnak, ők azok, akik a rendőrség fülei, szemei. Az iroda pedig abban jelent segítséget, hogy a rendőrök minél jobban elérhetők legyenek a lakosok számára.

Személyesebb kapcsolattartás, bűnmegelőzési célok

A Práter utcai rendőrségi létesítményben két körzeti megbízott és két körzeti rendész tartja majd a fogadóóráját és végzi szolgálati feladatait. Az iroda nemcsak a környéken élőkkel való személyesebb kapcsolattartást teszi lehetővé, hanem bűnmegelőzési célokat is szolgál.

A tapasztalatok szerint, ahová rendőrségi létesítmény kerül, ott jelentősen visszaesik a bűnözés, valamint hozzájárul a lakosok szubjektív biztonságérzetének növekedéséhez. A Práter utca 69. szám alatti irodában Bánfi Imre és Kántor Béla körzeti megbízottak, valamint Ember Beáta és Francz Zsolt körzeti rendészek látják majd el a szolgálati feladataikat.

Az ünnepségen részt vett Danada-Rimán Edina, Józsefváros jegyzője, Görhöny Ádám alpolgármester, valamint Vörös Tamás, Soós György, Guzs Gyula és Gondos Judit önkormányzati képviselők. 

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben