Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Vidám arculatot kapott a tűzfal

A Szaffi szereplői egy Szigony utcai épületen

2019. április 17. szerda

Elkészült a Losonci negyed új büszkesége, a mintegy 600 négyzetméteres tűzfal-festmény a Szigony utca 10. szám alatti társasház oldalán. Az alkotás a Tűzfalfestési Pályázat keretei között valósult meg, amelynek részeként szigetelték is a megszépült falfelületet. Sára Botond, Józsefváros polgármestere kiemelte: olyan városrészt építünk, amelyben a gyerekek biztonságban és örömmel nőhetnek fel.

Sára Botond a helyszínen arról beszélt, hogy az önkormányzat tűzfalfestési pályázata jó lehetőséget kínál, hogy szebbé, vidámabbá tegyük az üres tűzfalakat.

„Szeretnénk a következő tíz éven belül gyermekbarát kerületté alakítani Józsefvárost, az a célunk, hogy olyan városrészt építsünk, melyben a gyerekek biztonságban és örömmel nőnek fel: fejlesztéseinket is ebben a szellemiségben végezzük” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: a tűzfalakra megálmodott meseelemek is ezt szolgálják, általuk a gyermekek környezete esztétikusabbá válik, nem utolsó sorban pedig megismerhetik a klasszikus magyar meséket.

Mint mondta: ebben az évben több mint 100 millió forintot különítenek el a pályázó lakóépületek számára, hozzátéve, hogy a pályázati feltételek könnyítése látható eredményeket hozott: ebben az évben többek közt a Szigony utca egy másik tűzfala, valamint a Baross, a Német, a Tolnai Lajos és a Leonardo da Vinci utca egy-egy épületének tűzfala újulhat meg a program keretein belül.

Vörös Tamás, a környék önkormányzati képviselője azt emelte ki, hogy a pályázat segítségével kellemesebb, élhetőbb környezetet lehet kialakítani.

Mint mondta: a körülbelül 600 négyzetméternyi falfelület műszaki állapotának és a hőszigetelő képességének javítására, valamint a falfestésre az önkormányzat több mint 20 millió forintot biztosított a lakóház számára.

Az elkészült művet megtekintette Henrik Irén, a Szaffi rendezőjének, Dargay Attilának munkatársa és özvegye, aki lapunk kérdésére elmondta: nagy büszkeség és még nagyobb öröm, hogy a Szaffi azon kevés magyar rajzfilmek közé tartozik, amelyek időtállóak és máig ismertek a gyermekek körében.

„Köszönet ezért a mai apukáknak és anyukáknak, akik leülnek a gyermekükkel megnézni egy-egy régi mesét, azért is, hogy az ő lelkük is újra gyermek lehessen, és azért, hogy egy jó emléket továbbadjanak saját gyermeküknek” – tette hozzá.

Flór Péter és Megyeri András, a tűzfal-festést kivitelező Színes Város Csoport képviselői arról beszéltek, hogy a tűzfal-festések az önkormányzat iránymutatásai alapján, közös alkotómunkával valósulnak meg. A munkájukat Henrik Irén animációs operatőr felügyelte, aki segédkezett a jelenetek kiválasztásában, a koncepció megformálásában és a festés irányításában is.

„A festmény diafilmként ábrázolja a rajzfilm jeleneteit” – hívták fel rá a figyelmet, hozzátéve, hogy a XXI. századra szinte teljesen eltűnt már a mesélés, mesenézés ezen formája, a festmény kapcsán azonban újra lehetőség van a diafilm-vetítés felelevenítésére.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Beleznai Csenge

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben