Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Folytatódik az Európa Belvárosa Program

Újabb házak szépültek meg a Palotanegyedben

2019. április 18. csütörtök

Sorra újulnak meg a Palotanegyed gyönyörű társasházainak homlokzatai, belső terei. Az Európa Belvárosa Program (EUB) III. keretében összesen 13 társasház homlokzata vagy belső udvara szépül meg. A már elkészült Rökk Szilárd utca 17. és Baross utca 43. számú házakat bejárva Sára Botond polgármester kiemelte: a fejlesztéseket a közterületekről az otthonokba is be kell vinni.

A Palotanegyed megújítását célzó EUB folytatásaként a közterületi fejlesztések mellett több társasház kapott lehetőséget kisebb-nagyobb rekonstrukcióra.

A fővárostól kapott támogatás mellett a Józsefvárosi Önkormányzat a saját társasházi pályázatából is kiegészítette a hiányzó önrészt, ahol erre szükség volt.

Újabb egymilliárd forint társasházi fejlesztésekre

Sára Botond polgármester hangsúlyozta, hogy a Józsefváros Újjáépül Programnak régóta kiemelt eleme a társasházak támogatása, hiszen – mint mondta – a fejlesztéseket a közterületekről az otthonokba is be kell vinni.

Ebben – folytatta – jó példával jár elől a kerület, hiszen 2015 óta – a házak önrészét is beleszámítva – közel tízmilliárd forintból szépültek meg az otthonok Józsefvárosban. A fejlesztési költségvetés kapcsán a polgármester elmondta, hogy az idei évben – a társasházakat érintő – további egymilliárd forintos támogatásra fog javaslatot tenni a képviselőtestületnek, így 2019-ben összesen kétmilliárd forintot fordítanak erre a célra.

Hozzátette: szerencsére a kerületiek élnek a lehetőséggel, ismerik a pályázati rendszert, az önkormányzat pedig folyamatosan dolgozik azon, hogy a feltételeket az élethez igazítsák és azt minél egyszerűbben igénybe vehessék a lakók.

Folytatódnak a közterületi fejlesztések is

A program harmadik ütemében az önkormányzat folytatja az első időszak közterületi fejlesztéseit, a társasházak mellett több utca is megújul.

Egry Attila alpolgármester lapunknak elmondta: az Európa Belvárosa III. keretén belül megvalósul a Bródy Sándor utca – a Vas utca és a Pollack Mihály tér közti szakaszon –, a Szentkirályi utca – a Bródy Sándor utca és a Mikszáth tér között – és a Rökk Szilárd utca – a Gutenberg tér és a Krúdy Gyula utca között – rekonstrukciója.

A házak felújításával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a pályázat előnyben részesíti a közösségi terekhez kapcsolódó, így a homlokzatok és a belső terek megújítását célzó beruházásokat. Mint mondta, a Palotanegyed fejlesztése folytatódik, számos elképzelés van, amit szeretnének megvalósítani, a jövőben a Trefort utca és Pollack Mihály tér is megújulhat.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy egy tervpályázat keretében a Horváth Mihály és Lőrinc pap tereken valamint a Krúdy utcában funkcionálisan is szeretnék megújítani a környezetet, hogy azok még élhetőbbek és felhasználóbarátabbak legyenek. Közösségi tervezés keretében szeretnék majd megszólítani a lakókat, civil szervezetek és helyi vállalkozókat – tette hozzá.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Tóth Patrik

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben