Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

5. Magyar Filmhét

200 magyar film a Corvin moziban

2019. április 18. csütörtök

Újra a magyar filmé lesz a főszerep egy hétre: április 22–27. között hét kategóriában – játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film és animációs film, televíziós sorozat – több mint 200 film versenyez az 5. Magyar Filmhéten a Corvin moziban. A nyitóeseményen a Magyar Filmakadémia Egyesület idén először adja át életműdíjait, amelyet Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera vehet át.

Rekord számú nevezés érkezett az idei mustrára: a filmelőállítók és filmalkotók 203 filmet regisztráltak az idei Filmhétre. Már nyilvános is a program, amelyekre jegyeket is lehet igényelni, venni. Elég jó hír, hogy a tévéfilmek, kisjátékfilmek, dokumentumfilmek, ismeretterjesztő és animációs filmek és televíziós sorozatok ingyenesen, a mozifilmek pedig meglehetősen kedvezményesen, 500 Ft-os áron tekinthetők meg.

Az 5. Magyar Filmhetet a Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendezi meg, amely április 22-én este indul az ünnepélyed díjátadóval a Corvin moziban. Az öt életműdíj átadása után az est zárásaként a Camerimage operatőri fesztiválon nagy sikerrel bemutatott Fényképezte Zsigmond Vilmos című, a magyar származású operatőrről készült utolsó portréfilmet láthatja majd a közönség. A filmünnepen televíziós forgalmazásra szánt alkotások mellett április 27-ig 21 nagyjátékfilmet nézhet meg idén a közönség, többek között olyan alkotásokat, mint a BUÉK, az Egy nap, a Valami Amerika 3. vagy az X-a rendszerből törölve.

A szervezők a közönség szavazatait is várják. A nézők április 25-ig adhatják le voksukat, hogy szerintük melyik volt a tavalyi év legjobb filmje. A szavazók között 50 db páros belépőt sorsolnak ki a 4. Magyar Filmdíj moziforgalmazású filmek április 28-i díjátadó ünnepségére a Vígszínházba. Idén először a televíziós forgalmazású filmek díjátadójára egy külön esemény keretében, április 27-én a Pesti Vigadóban kerül sor.

Fotó: Bányai Rudolf/Józsefváros újság

Szöveg: Nedbál Miklós

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben