Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Meg kell tanulni újra ünnepelni!

Húsvét igazi öröme a feltámadás reménye

2019. április 19. péntek

Virágba borultak a fák, zsongással teltek meg az utcák. Tavasz van. Lassan végéhez ér a 40 napos nagyböjt is, ami a hitben való elmélyülés, a bűnbánat, a lemondások – Jézus Krisztus feltámadásának a megünneplésére való készülődés időszaka. Ideér az ünnep, a kereszténység legnagyobb ünnepe. A nagyszombat esti misén – húsvét vigíliáján – újra megszólalnak a harangok. Húsvétvasárnap az asztalokra bárányhús és sonka kerül. Vízbevető hétfőn kis kosárkákban hímes tojások és csokoládé nyulak várják újdonsült gazdáikat, amiből lányok kínálnak majd fiúkat, cserébe a locsolásért. Az ünnep jelentőségéről Michels Antallal, a Szent József-plébániatemplom plébánosával beszélgettünk.

Virágvasárnappal kezdetét vette a nagyhét. A húsvéti szent három napon: nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton emlékezik meg a kereszténység Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és feltámadásáról. Nagycsütörtök Krisztus utolsó vacsoráját, elfogatását és szenvedéseinek kezdetét idézi, míg nagypéntek a keresztútját és a Golgota-hegyi kereszthalálát. Nagyszombat estéje pedig már a gyász vége, a feltámadás ünnepe. Jézus Krisztus halálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. „Ez húsvét igazi örömhíre” – hangsúlyozta Michels Antal plébános.

Forrás: wikipédia

Az elmúlással találkozva minden korok emberében felmerült a kérdés: vajon mi végre az élet, ha a végén ott áll a halál. „Az ősi egyiptomiak úgy tartották, hogy addig létezik a lélek, amíg a test is, ezért bebalzsamozták azt” – magyarázta az atya, majd azzal folytatta, hogy „az ősi rómaiak pénzérmét helyeztek az elhunyt személy szemére, hogy ki tudja fizetni a révészt, aki általviszi.”

Szerinte e két példában az a közös, hogy mindegyik egy odaáti létet feltételez. „Az Isten egyszülött fiát küldte erre a földre, benne az új és örök élettel: a feltámadás reményével ajándékozott meg minket” – emelte ki a plébános. Hozzátette: itt a párhuzam a húsvét ünnepe és tavasz között: a halálból az életre támadunk fel, ahogyan a télből a tavaszba érünk.

Forrás: wikipédia

Az atya szerint fontos, hogy felkészüljünk az ünnepre: igyekezni kell lelassulni és elcsendesedni. „Takarítást, főzést időben elvégezni lehetőség szerint” – tanácsolja – „hogy jusson idő a valódi ünneplésre – a templomban is.” Szükséges, hogy lélekben fel tudjunk készülni a húsvétra, hogy beérjen az ünnep a szívünkben. A plébános úgy véli, hogy újra kell tanulni az ünneplés kultúráját, mert annyira rohanóvá vált a világunk, hogy sajnos elsuhanunk az ünnep mellett. Pedig a közös események, az együtt töltött idő segítenek, hogy megtaláljuk családjainkban, közösségeinkben az ünnep örömét

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben