Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Föld napját ünnepelték

Józsefvárosi ovisok jártak a Füvészkertben

2019. április 23. kedd

A Föld napja alkalmából a józsefvárosi óvodások az ELTE hallgatóinak vezetésével egy „Föld körüli kalandtúrán” vehettek részt a Füvészkertben április 23-án délelőtt. A Föld különböző tájairól származó növényekkel ismerkedve a kicsik nemcsak a hazánkban ismert és népszerű virágokkal találkoztak, de többek között Ázsia különleges növényvilágát is megismerhették, sőt, a Pálmaház „dzsungelében” kirándulva egyebek mellett a banán- és kakaófákat is megcsodálhatták. Az egyik csoportot Sántha Péterné alpolgármester is elkísérte az izgalmas utazásra.

Az ovisok a botanikus kerten végigsétálva az ELTE hallgatóitól sok mindent megtudhattak a Föld legkülönbözőbb tájain élő növényekről.

Először a hazánkban is népszerű színpompás virágokkal, köztük ibolyákkal, árvácskákkal, pünkösdirózsákkal és tulipánokkal találkoztak, melyek közül sokat ők maguk is felismertek. A virágok mellett gyümölcsökben sem volt hiány: az éppen virágzó eper és a bogyókban gazdag kivilugas egyaránt elnyerte a kicsik tetszését.

De a Füvészkert számos olyan különleges növényt is tartogatott számukra, melyekkel korábban még sosem találkoztak. A bonsai fenyők, a bambusznádak és a nemrég elvirágzott japán cseresznyefák között sétálgatva Ázsiában érezhették magukat. A kávécserjék, illetve a banán- és kakaófák – amelyek a fülledt, párás levegőnek és a szakértő gondozásnak köszönhetően hatalmasra nőttek – a pálmaházat mesebeli dzsungellé változtatták.

A kicsik nagy örömére voltak olyan növények, melyeket nemcsak megcsodáltak, de óvatosan meg is simogathattak. Legtöbbjük tetszését leginkább az érintésüktől összehúzódó mimóza nyerte el.

Sántha Péterné lapunknak elmondta, hogy a kerületi óvodások hagyományosan évről évre a Füvészkertbe tett kirándulásokkal is ünneplik A Föld napját. Az alpolgármester kiemelte: fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek vele, a Föld mennyi csodát és szépséget tartogat számunkra, és megértsék, ezt a csodálatos bolygót és az élővilágát nemcsak április 22-én, A Föld napján, de minden egyes nap védeni és óvni kell.

Az ENSZ 2009-ben nyilvánította április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjává”. Ezen a napon világszerte különleges eseményekkel hívják fel a figyelmet a természet és bolygónk megóvásának fontosságára. A Föld napját 175 országban ünneplik, Magyarországon 1990 óta emlékezünk meg róla.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben