Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Otthonos légkör, színvonalas ellátás

Családbarát címet kapott az Ortopédiai Klinika Gyermekosztálya

2019. április 24. szerda

A Semmelweis Egyetem Üllői úti Ortopédiai Klinikájának Gyermekosztálya elnyerte a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom által meghirdetett Családbarát Kórházi Osztály 2019. kitüntető címet, amit a Magyar Kórházszövetség Kongresszusán adtak át április 12-én Egerben.

Dr. Szőke György, a klinika igazgatója hangsúlyozta, az intézmény hosszú évek óta sokat tesz azért, hogy a betegek minél családiasabb környezetben gyógyulhassanak, az elmúlt időszakban is több olyan intézkedést vezettek be, ami alapján megkapták a családbarát minősítést. Az egyik legfontosabb, hogy biztosították a szülő vagy nagyszülő számára, hogy ne csak napközben, de éjszaka is együtt maradhasson gyermekével. Amennyiben a kórteremben éppen volt szabad ágy, ezt eddig is térítésmentesen felajánlották a hozzátartozó számára; a most beszerzett nyitható, kényelmes, jó minőségű ágyakkal azonban minden esetben megoldott a nyugodt éjszakai pihenés. „Nálunk a hozzátartozók egészen a műtőig kísérhetik a beteget, arra is lehetőséget biztosítunk, hogy azt követően – az előírásokat szigorúan betartva, megfelelően beöltözve – a szülővel ébredhessen a gyermek. A biztonságos közeg, az ismert személy jelenléte ilyenkor nagy segítség” – fogalmazott Szőke György, hozzátéve, hogy erre nem sok helyen van példa.

Törekedtek arra is, hogy a lehetőségekhez mérten minél otthonosabb légkört teremtsenek, ezért amellett, hogy az osztály falait ismert mesefigurák díszítik, kialakítottak egy játszósarkot is, ahol minden korosztály megtalálja a számára megfelelő játékot a könyvektől a társasjátékon át egészen az elektronikai eszközökig. Az igazgató érdekességként említette, hogy náluk a kis betegeket egy játékautó szállítja fel a műtőbe, hiszen nem mindegy, hogyan érkeznek meg ide a gyerekek.

Dr. Szőke György rámutatott: a kórházi benntartózkodás ideje alatt gyakori, hogy a gyerekek hosszabb időre kiesnek az iskolából, lemaradnak a tanulásban. A pedagógiai szolgálat jóvoltából az osztályon az elsők között vezették be a felzárkóztatást segítő programot, mely keretében már nemcsak az általános iskolai, de a középiskolai képzés is biztosított a bent fekvő gyermekek számára. Naponta jönnek hozzájuk pedagógusok, akik együtt tanulnak velük. Emellett pszichológiai konzultációs szolgálat, valamint konduktor típusú neurorehabilitációs szakember is elérhető a klinikán – ami szintén ritkaságnak számít – mutatott rá az igazgató.

Ezek az intézkedések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy nagyon komplex és színvonalas ellátást tudjunk biztosítani az Ortopédiai Klinika Gyermekosztályán – fogalmazott Dr. Szőke György. 

Forrás: semmelweis.hu

Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben