Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ismeretek jókedvre hangolva

Jövő utcája és Tudományfesztivál a Corvin negyedben

2019. április 26. péntek

Új helyszínen, a józsefvárosi Corvin sétányon és a Grundon nyitotta meg kapuit április 26-án a kilencedik alkalommal megrendezett Tudományfesztivál és a harmadik Jövő Utcája kiállítás. A kétnapos eseményen – április 26-án és 27-én – számtalan érdekesebbnél érdekesebb kiállító várja a legújabb innovációk iránt érdeklődőket, a rendezvény fő támogatója – kerületünk és Ferencváros mellett – az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A megnyitón városrészünk nevében Sára Botond polgármester üdvözölte a megjelenteket.

Zárug Péter Farkas fesztiváligazgató köszöntőjében elmondta, nem véletlenül esett erre a helyszínre a választásuk, hiszen a Corvin negyedben zajlik Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs programja, amely keretében nemcsak lakások épülnek, de cégek, nagyvállalatok is költöznek szép számmal városrészünkbe, ami mintaértékű egész Európában.

„Kilenc évvel ezelőtt Kocsis Máté polgármester felkarolta a kezdeményezést és a tudományünnep mellé állt – ezt a hagyományt utódja, Sára Botond is folytatja, amiért köszönettel tartozunk nekik” – mondta a fesztivál igazgatója. Hozzátette, több mint 1500 hallgató és diák regisztrált az eseményre, amely rengeteg érdekességet tartogat minden korosztály számára.

Sára Botond, Józsefváros polgármestere felhívta a figyelmet, hogy kerületünk a maga 13 egyetemével és annak 14 karával Budapest egyetemvárosának számít, ahol nap, mint nap 40 ezer hallgató fordul meg. „Józsefváros a XIX. században az oktatás, a tudomány és a kultúra fellegvára volt, ezen dolgozunk most is. Mind a kihívások, mind a lehetőségek tára bővült napjainkra, az informatika fejlődése óriási távlatokra nyit kaput, ez jelenti a jövőt, és ez az, ami a fiatalokat is leginkább érdekli. És bár a lexikális tudás is fontos, az oktatás is ebbe az irányba megy el” – mondta a Sára Botond.

Hozzátette, egy városnak ma már szolgáltatónak is kell lennie, és ehhez a kor vívmányait kell felhasználnunk – ezt szolgálja a józsefvárosi Smart City program is. „Köszönjük, hogy kerületünket választották ennek a nagyszerű rendezvénynek a helyszínéül!” – zárta köszöntőjét a polgármester.

Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármestere rámutatott: „Szükség van az ilyen rendezvényekre, amelyek segítenek megőrizni a gyermeki kíváncsiságot, a kreativitást, és megtanítanak minket a tudás és a tudomány tiszteletére és szeretetére.”

Az ingyenes fesztivál – amelynek védnökei Sára Botond, Józsefváros, valamint Bácskai János, Ferencváros polgármestere – 37 kiállítóval, 17 helyszínen várja a látogatókat.

A rendezvény fő célja, hogy beszámoljon a magyar tudomány eredményeiről a nagyközönségnek – külön hangsúlyt helyezve a gyerekek, fiatalok megszólítására. Hat témakör adja a rendezvény gerincét: az oktatás és innováció, a robotok és a virtuális valóság, a Smart City (Okos Város) és a stratupok, a csillagászat és a fenntarthatóság.

Ez utóbbi téma köré szervezett programok és kiállítók külön helyszínen, a sétánytól pár lépésre található Grundon tekinthetők meg.  

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Zékány János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben