Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Ifjoncok” a Százados negyedben

Faültetés a Föld napja alkalmából

2019. április 29. hétfő

Újabb fákat ültettek el a Százados negyedben, a kerületi zöldstratégia keretén belül. Az önkormányzat évek óta a zöld felületek növelésén dolgozik, az élhetőbb és szebb Józsefváros jegyében. A Salgótarjáni utcában gyökeret vert 6 fát a Főtáv Zrt. ajánlotta fel. Az ültetésen részt vett Sára Botond polgármester, és Mitnyan György, a távfűtési vállalat vezérigazgatója is.

A kerületi zöldstratégia keretében 2015-ben 1000 fa elültetését tűzte ki célul Józsefváros önkormányzata. 2019-ig összesen 800 fát telepítettek, a fennmaradó 200 elültetése már folyamatban van kerületszerte, és év végégig be is fejeződik.

Április utolsó péntekén 6 ostorfa került a Salgótarjáni utcába. „Hogy hová, milyen fajtájú fát telepítenek, azt Dr. Orlóci László, a Füvészkert főigazgatója, egyben az önkormányzat tanácsadója ajánlása alapján történik” – árulta el a helyszínen Sára Botond polgármester, majd hozzátette: elsődleges szempont, hogy ne legyen allergén, és alkalmazkodjon a környezeti tényezőkhöz. „A kertes övezetnek számító Salgótarjáni utca legifjabb „lakói” például természetüknél fogva nem túl magasra növő, ugyanakkor oldalra kiterjedt ágrendszert hajtanak, zajvédő hatása miatt az ott élők számára a legkedvezőbb választás, hiszen házaik előtt halad el a villamos nyomvonala” – egészítette ki a polgármester tájékoztatóját Angi István főkertész.

Az ültetés során ásót ragadott Mitnyan György, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója is. A vezető elmondta, hogy a Föld napja alkalmából a vállalat már ötödik éve ajándékoz fákat több távhőszolgáltatásban érintett kerületnek, így idén a VIII., IX., XVII., XVIII., XXI. kerületek számára adományoztak. Kiemelte, hogy bár a tervezésnél igyekszenek kikerülni az élő növényzetet, viszont az építkezésektől függetlenül fontos számukra, hogy minél több fa kapjon helyet városszerte: „Társaságunk szerint a társadalmi felelősségvállalás jegyében történő felajánlás is jól példázza a kerületek, így Józsefváros és a vállalat közös elkötelezettségét a környezettudatos gondolkodás iránt” – hangsúlyozta az igazgató.

A földforgatás közepette az utca lakói is meglesték, hogy mi történik házaik előtt, majd az örömhír hallatán, maguk is lelkesen vették ki részüket a munkából.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben