Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Folyamatosan javul a lakosok egészségbiztonsága

Átadták a felújított Szigony utcai felnőtt háziorvosi rendelőt

2019. április 29. hétfő

Modern és nívós környezetben gyógyulhatnak immár a betegek a korszerűsített Szigony utcai felnőtt háziorvosi rendelőben. A tavalyi év végére elkészült egészségügyi intézményt egy tűzeset miatt kellett ismét felújítani. A modernizált rendelő hétfőtől már újra a megszokott helyen fogadja a betegeket, az első napon Józsefváros polgármestere is ellátogatott az intézménybe. Sára Botond polgármester kiemelte: minden eszközt megragadnak a kerületi lakosok egészségbiztonságának javítása érdekében.

Április 29-én visszaköltözhettek az orvosok a Szigony utca 2/b. szám alatti felnőtt háziorvosi rendelőbe, ahol komfortos és modern körülmények között fogadják a gyógyulni vágyókat. Az intézmény teljes felújításon esett át. A beruházás során egyebek mellett elvégezték a gépészeti felújítást, kicserélték a nyílászárókat, új szellőzőrendszert építettek ki, megtörtént a berendezések cseréje, megújultak a falfelületek és a burkolati elemek is.

Nagyon örülünk, hogy ilyen szép, korszerű épületet kaptunk, bízunk benne, hogy a betegek is elégedettek lesznek – emelte ki Dr. Szomszéd Mária, aki immár 27 éve dolgozik háziorvosként a Szigony utcában.

130 millió forintból újult meg

Az intézmény átadásán Sára Botond lapunknak elmondta: a rendelőt mintegy 130 millió forintból modernizálták, amely magába foglalja azt is, hogy egy szabálytalanul parkoló autóról átterjedt tűz miatt gyakorlatilag újra fel kellett újítani az egészségügyi intézményt. A beruházás során a legújabb jogszabályoknak megfelelően – az ott dolgozók véleményével összhangban – alakították ki a rendelőt, a betegek kényelmi szempontjait figyelembe véve.

A társasház – amelyben a rendelő is található – kérésének megfelelően a helyiségek szellőztetését és a fűtését most már a háztól külön lehet működtetni. „Egy XXI. századi, korszerű rendelőt szerettünk volna létrehozni, ahogyan tettük a kerület többi pontján felújított – például a Mikszáth, a Kálvária és a Gutenberg téri – rendelő esetében is” – folytatta a polgármester.

Sára Botond kitért arra is, hogy a tűzeset tapasztalataiból kiindulva a józsefvárosiak testi épsége és a magántulajdon védelme érdekében szigorították a közösségi együttélés szabályait. A közterület-felügyelet ezért eljár azokkal szemben is, akik járművet életvitelszerű tartózkodásra használnak ­– mondta.

Kibővítenék a szűrőszombatokat

Józsefváros polgármester beszélt arról is, hogy a tavalyi évben bevezették a háziorvosi életpályamodellt is, amellyel számos támogatást – ilyen az eszközpályázat – nyújtanak számukra, amely vonzóvá teszi a kerületi praxist és megtartóerőt is képvisel. Hasonló modellt vezetnek be a szakorvosokra vonatkozóan is. A tervek szerint az Önkormányzat egy egészégügyi megállapodást köt a Semmelweis Egyetemmel, hogy a kerületi lakosoknak szervezett ingyenes szűrőszombatokat kiterjesszék olyan szűrésekre is, amelyeket a Szakrendelő alapellátásban nem tud elvégezni.

„Határozott célunk, hogy a kerület gazdag egészségügyi, kulturális és oktatási lehetőségeit kiaknázva biztosíthassuk a kerületi lakosoknak azok minél egyszerűbb és kedvezőbb elérését” – hangsúlyozta.

Korszerű orvosi eszközöket szereznek be

A jövőre vonatkozóan Sára Botond elmondta, szeretnének egy felnőtt és gyermek háziorvosi rendelőt a Százados negyedbe is, amely az ott épülő modern irodaházban kerülne kialakításra. Emellett az Egészséges Budapest Program keretében nyert pályázat lehetővé teszi, hogy 250 millió forint értékben további új eszközöket szerezzenek be a Szent Kozma Egészségügyi Központba.

A rendelő átadásánál jelen volt Egry Attila alpolgármester, valamint Vörös Tamás és Guzs Gyula, a környék önkormányzati képviselői is.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben