Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A biztonság az élhető város alappillére

Eredményesebb a bűnüldözés Józsefvárosban

2019. április 30. kedd

A súlyponti bűncselekmények száma csökkent, a nyomozás eredményessége pedig jelentősen javult 2018-ban – derült ki Molnár Gábor alezredes, józsefvárosi rendőrkapitány éves beszámolójából, amelyet április 30-án tartott a józsefvárosi képviselő-testületi ülésen. Sára Botond polgármester kiemelte: rendőrök nélkül nincs biztonság, biztonság nélkül nincs fejlődés, és fejlődés nélkül nincs élhető város. A beszámolón – amelyet a képviselő-testület egyhangúlag elfogadott – részt vett Terdik Tamás dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya.

„Józsefváros közbiztonsága stabil és kiegyensúlyozott” ­– kezdte beszámolóját Molnár Gábor. Mint azt a rendőrkapitány mondta: az elmúlt évben a súlyponti bűncselekmények száma csökkent, a nyomozás eredményessége ezzel párhuzamosan növekedett. Molnár Gábor szerint a kerület bűnügyi helyzetéről az elmúlt 7 év ad átfogó képet, majd kitért a részletekre.

Felére apadt a kiemelt bűncselekmények száma

Kedvező eredményeket értek el a 14 kiemelten kezelt bűncselekmény körében, számuk az elmúlt 7 évben több mint felére apadt, míg a nyomozás eredményességi mutató tovább erősödött. Az összes bűncselekmény tekintetében pedig a 9881 esetszámot hét év alatt sikerült 4731-re csökkenteni, a nyomozás eredményességét 19,2-ről 64,2 százalékra javítani.

Molnár Gábor szerint markáns változás figyelhető meg a lopások számában: a 2012-ben regisztrált 4083 eset a tavalyi évre 60 százalékkal csökkent, a nyomozás eredményessége viszont 25 százalékos javulást mutat. A személygépkocsi lopások 63 esetről 14-re apadtak az évek során, a nyomozás eredményessége itt 84,6 százalék volt. Gépjármű feltörések tekintetében 97 százalékos csökkenés figyelhető meg, és a lakásbetörések száma is kevesebb lett: 339-ről 82-re esett vissza. Kiemelte, hogy a rablás – amely a lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmény – adatai is javultak: a korábbi 159 esetszámot 2018-ra 29-re sikerült redukálni, a nyomozások eredményességének növelése mellett. Kiemelten kezelték a kábítószerterjesztők elfogását, amely bűncselekmények az elmúlt évben szintén mérséklődtek.

Az önkormányzat mindenben támogatja a rendőrséget

Molnár Gábor arról is beszélt, hogy kiváló kapcsolatot ápolnak a polgárőrséggel, a közterület-felügyelettel és a Józsefvárosi Önkormányzattal, amely mindenben támogatja a rendőrkapitányságot. Így az önkormányzat segítségével felújították a rendőrkapitányság vizesblokkjait, klímaberendezéseket szereltek fel, és bővíteni tudták az informatikai eszközeiket. Emellett a tavalyi évben nyílt meg a negyedik körzeti megbízotti iroda a Hungária körúton, amelyet az önkormányzat bocsájtott a rendelkezésükre.

Még nagyobb hangsúly a bűnmegelőzésre

Az idei évben is kiemelten kezelik a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények visszaszorítását. Nagy hangsúlyt fektetnek a bűnmegelőzésre és erősítenék a bűnügyi gazdasági szakterületüket is. A Budapesti Rendőr-főkapitánysággal együttműködésben részt vesznek az Orczy projekt kapcsán létrejött „mozgásban a rendőrség” programban is, amelynek során a környéken hat körzeti megbízott folyamatosan tartja a kapcsolatot a lakossággal – zárta beszámolóját Molnár Gábor az idei célkitűzéseikkel.

Hatékonyabb a rendőrség munkája

Sára Botond köszönetet mondott a kerületi rendőrök munkájáért. A polgármester kiemelte: az elmúlt 8 évben a regisztrált bűncselekmények száma felére, az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények száma pedig kétharmadával csökkent, míg a nyomozás eredményesség egyharmadával javult. „A célunk az volt, hogy ezt az eredményt fenntartsuk, azonban a beszámolóból kiderült, hogy a tavalyi évben a szubjektív biztonságérzetet befolyásoló bűncselekmények száma tovább csökkent, az eredményesség pedig javult. Ez utóbbi a bűnmegelőzés szempontjából is fontos, hiszen ezek az adatok visszatartó erővel hatnak” – tette hozzá Sára Botond.

Közérdek, hogy Józsefváros élhetőbb legyen

A polgármester azzal folytatta, az elmúlt évek munkájának köszönhetően a józsefvárosiak a közbiztonság helyzetét már nem az első három legégetőbb feladatként tartják számon. Hozzátette: ettől függetlenül a biztonság egy alappillér a város fejlődése szempontjából. Kitért arra is, hogy a köztisztaság fenntartása és javítása érdekében a jövőben a rendőrök is segítik a közterület-felügyelt munkáját az illegális szemétlerakások visszaszorításában.

Sára Botond végezetül biztosította a rendőröket, hogy az Önkormányzat a jövőben is minden támogatást megad számukra. „Rendőrök nélkül nincs biztonság, biztonság nélkül nincs fejlődés, és fejlődés nélkül nincs élhető város” – hangsúlyozta Sára Botond, hozzátéve: „valamennyiünk érdeke, hogy Józsefváros élhetőbb legyen”.

Fotó: Baranyai Attila, Ványi Ákos/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben