Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A rajzolás visszarepít a gyermekkorba

Színek kavalkádjával vidítanak a Reménysugár Idősek Klubjában

2019. május 02. csütörtök

Rögtönzött művészeti galériává változott a Reménysugár Idősek Klubja. Pompás rajzok kerültek kiállításra, amik a kerületi idősklubok tagjainak keze munkáját dicsérik. A rajzolva alkotás fontos tevékenység a klubokban, mert nemcsak elfeledtetni képes minden bút, bánatot, hanem megszínesíti a szürke hétköznapokat is.

Immáron harmadszorra kerültek kiállításra a Reménysugár Idősek Klubjában kerületünk szépkorúinak rajzai. Pontosabban „színezményei”: a már jól ismert és meglehetősen elterjedt felnőtt színezők tarkára pingált másai ékesítik ugyanis a klub falait.

A téma mi más is lehetne, mint a tavasz, így szivárványszínűre festett virágok kísérik léptünket a klub termeiben. A gyűjtemény darabjainak mindegyike csodás, szépségükön átsüt a figyelmes, türelmes aprólékos, finom munka, az alkotás szeretete.

Tóth Kálmán, a klub igazgatója lapunknak elmondta: bár a rajzolás, illetve színezés utáni lelkesedés hullámzó, a kiállításaikra klubonként 4-6 alkotó művei azért mindig érkeznek. Majd hozzátette, hogy a közös rajzolást azért építették be a klubok tevékenységi körébe, mert az kikapcsolja és feltölti a tagokat.

A pszichológia tudománya mára tényként hirdeti, hogy a rajzolásnak számos pozitív hatása van a mentális egészségre. Nem utolsó sorban: „visszarepít a gyermekkorba” – tette hozzá az igazgató.

A rajzkiállításon nem hirdetnek győztest, azonban Tóth Kálmán megköszönte mindenki munkáját, aki ceruzát vagy filcet ragadott, és egy oklevéllel ajándékoztak meg minden alkotót.

Ébel Erzsébet, a klub gondozó munkatársa további rajzolásra buzdította az egybegyűlteket, és viccesen hozzá is fűzte, „elvégre a rajzolás bizonyítottan egészségesebb gondűző, mint például a cigaretta.”

Az amatőr művészek között a legtermékenyebb alkotó Veres Istvánné, Kati néni tapasztalata szerint a rajzolás hangulatjavító hatással van rá: „azért szeretek rajzolni, mert ha ideges vagyok, megnyugszom.” Ráadásul boldogsággal tölti el a már kész alkotás látványa – tette hozzá.

Kati néni beszámolt arról is, hogy a színhasználat visszatükrözi az alkotója hangulatát: „Ha jó a kedvünk, sokkal vidámabb, melegebb színeket használunk és variálunk egymással, így a kész rajz is sokkal barátságosabb képet fest.” A víg kedélyű hölgy szerint a rajzolásnak konfliktuskezelő hatása is van. Mint mondta, a klubtagok között is vannak nézeteltérések, azonban, ha vita támad, ő csak előkap egy színezőt és már satíroz is – így adja ki magából a dühét.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben