Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újabb 1 milliárd jut társasházakra

További 2,8 milliárd forint kerületi fejlesztésekre

2019. május 02. csütörtök

Az önkormányzat felelős gazdálkodásának köszönhetően további 2,8 milliárd forint jut a tavalyi költségvetési pénzekből kerületi fejlesztésekre. Az összeg jelentős részét, 1 milliárd forintot társasházak felújítására fordítja az önkormányzat – döntött a képviselő-testület keddi ülésén. Sára Botond polgármester elmondta: soha egy évben nem jutott ennyi pénz – 2 milliárd forint – a kerületi társasházak rekonstrukciójára, de további összegeket fordítanak járda- és útfelújításokra, a közbiztonság javítására, a térfigyelő kamera-rendszer bővítésére.

A tavalyi kiegyensúlyozott, jó gazdálkodásnak köszönhetően megmaradt 2,8 milliárd forint, amelyet alapvetően fejlesztésekre fordít az önkormányzat. A kerületi társasházak rekonstrukciójára 2019-ben 1 milliárd forintot különített el a kerületet, amelyet – mint azt Sára Botond a képviselő-testületi ülésen hangsúlyozta – most további 1 milliárd forinttal bővítenek ki. „Ez az éves költségvetéseket tekintve minden idők legmagasabb támogatási összege” – emelte ki a polgármester.

A további számokat sorolva Sára Botond elmondta, hogy 70 millió forinttal bővül a tűzfalfestési-pályázatra szánt összeg, 114 millió forintot pedig a kerületi bérlakás-állomány teljes körű felmérésére fordít a kerület. „Szeretnénk tisztán látni, hogy milyen állapotban vannak az ingatlanjaink, kik laknak ott, ennek felméréséhez az informatikai háttér már rendelkezésre áll. Ez alapján meg tudunk határozni egy hosszú távú, tiszta és átlátható lakásgazdálkodási stratégiát és hatékonyabb ügyintézést is ki lehet alakítani” – fejtette ki a polgármester.

1 milliárd forint útfelújításokra

Mint kiderült, az eddigi 100 millió forint mellé további 21 millió forint jut járdafelújításokra és a kiegészítésnek köszönhetően 2019-ben összesen 1 milliárd forintot fordít a kerület útfelújításokra: az idén még többek közt a Hock János, a Tolnai Lajos, a Bródy Sándor, a Rökk Szilárd, illetve Bezerédj utca egy szakasza újulhat meg.

De nem csak a betonfelületekre gondoltak, hanem zöldítésre is: az eddigi 40 millió forintos, fapótlásra szolgáló keretet 10 millióval emelik fel a környezet védelme érdekében. Közlekedésbiztonsági intézkedések biztosítására – táblák kihelyezése, okoszebrák telepítése, stb. – újabb 12 millió forint jut, illetve 55 millió forintot irányoznak elő nyilvános illemhelyek kialakítására.

Bővül a térfigyelő kamera-rendszer

További pénzeket biztosít a kerület a közbiztonságra: mintegy 32 millió forintos összegből tovább bővítik a meglévő kamera-rendszert.

Mint Sára Botond elmondta, a cél az, hogy minden kerületi játszóteret kamera is őrizzen. Továbbá 93 millió forintot kap a Józsefváros Közbiztonságáért Alapítvány, míg a kerületi gyermekekért tevékenykedő Karácsony Sándor Közalapítvány A Józsefvárosért 15 millió forintot kap. A kerületi óvodák, bölcsődék felújítása főleg a nyári időszakra esik, az igények felmérése megtörtént, ennek a forrása is biztosított.

2020-ban Budapesten rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amely lebonyolításában több kerületi, katolikus plébánia is részt vesz: számukra is biztosít pályázati keretet a maradványpénzből önkormányzat.

Fotó: Branyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Nedbál Miklós

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben