Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

VI. Körzeti Rendész Café

Fókuszban a szebb, élhetőbb Losonci negyed

2019. május 09. csütörtök

Hatodik alkalommal rendezték meg a Körzeti Rendész Cafét Józsefvárosban. Ezúttal a Losonci negyed kihívásait térképezte fel a kerület vezetése a helyi lakóközösségekkel napi kapcsolatban álló intézményvezetők, a lakóközösségek és vállalkozások képviselői, a rendőség munkatásai, a környék önkormányzati képviselői és a körzeti rendészei részvételével. A május 8-án megtartott programon számos javaslat érkezett, hogyan lehetne szebbé, otthonosabbá tenni a Losonci negyedet.

A megjelentek négy asztaltársaságot alkotva osztották meg a közbiztonsággal és köztisztasággal kapcsolatos észrevételeiket Görhöny Ádám alpolgármesterrel, Vörös Tamás és Guzs Gyula önkormányzati képviselőkkel, Kóródi Évával, a Polgármesteri Hivatal Hatósági ügyosztály vezetőjével, valamint Ember Beáta és Varju Ferenc körzeti rendészekkel. A rendezvényen részt vett Molnár Gábor józsefvárosi rendőrkapitány is.

Tisztább zöldterületek, több szemetes

Görhöny Ádám alpolgármester három részre bontotta a felvetéseket: köztisztasági, rendészeti és felújításokkal kapcsolatos kérdésekre. Mint mondta: a Szigony utcai parkolóval kapcsolatosan vannak még tennivalók, mind a köztisztaság, mind rendészeti területen.Az alpolgármester szerint a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek a Práter és a Szigony utca kereszteződésében lévő, sűrűn benőtt zöldterület megtisztítására és igények szerint további szemétgyűjtőket helyeznek el a negyedben.

Sok gondot okoznak a közösségi együttélés szabályait be nem tartó egyének a Szigony parkolóban, amelyre megerősített közterület-felügyeleti jelenléttel reagálnak.

Felmerült továbbá, hogy a közös képviseleteknek tájékoztatást kellene adni arról, hogy, a lakóközösség kérésére az önkormányzat segít betartatni a közösségi együttélés szablyait a társasházakban. A homlokzatfelújítások kapcsán Görhöny Ádám elmondta, hogy az önkormányzat pályázat útján támogatja ezeket a törekvéseket, hogy azok a házak is meg tudjanak szépülni, amelyek eddig még nem kerültek sorra.

Guzs Gyula, a környék egyik önkormányzati képviselője arról beszélt: felmerült annak az ötlete, hogy a társasházak külső részére ki kellene tenni a közös képviselő elérhetőségét, hogy értesíteni lehessen, ha nem megfelelően tiszta az előtte lévő járdaszakasz. Emellett szóba került a több lépcsőházas társasházak átjáróinak lezárása is oly módon, hogy azt csak az ott lakók tudják használni.

Cél: a rendezettebb Molnár Ferenc tér

„Sokat javult a Molnár Ferenc tér helyzete mióta ott szolgál egy kerületőr, de a rendezettség fenntartása érdekében a hosszútávú megoldást egy magasított kerítés jelentene” – mondta el Vörös Tamás.

Az önkormányzati képviselő hozzátette: keresik a Leonardo köz új funkcióját, amelyhez urbanisztikai szakemberek bevonását látja megoldásként. Vörös Tamás szerint továbbá támogatni kell a társasházakat, hogy lépcsőházi kamerát tudjanak kihelyezni a köztisztasági problémák felderítése érdekében.

Kóródi Éva, a Hatósági ügyosztály vezetője azt mondta, a beszélgetések során felmerült a közösségi együttélés megsértésének kérdése.

Konkrét esetet is vázolt: egy lakó szemetet halmozott fel otthonában, amely közegészségügyi kockázatot jelent a szomszédokra is, a környéken megjelent rágcsálók, rovarok miatt. Mint mondta, ezzel kapcsolatban az ÁNTSZ-hez kell fordulni. Kóródi Éva arról is beszélt, hogy az illegális szálláshelyszolgáltatást a hatósági ügyosztályon lehet bejelenteni.

Fotó:Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben