Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Gingalló program zárónapja

Néphagyományokat bemutató foglalkozások a JEGYMI-ben

2019. május 10. péntek

A Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola (JEGYMI) diákjait és tanáraikat, szüleiket számos izgalmas foglalkozás várta május 8-án a Gingalló program zárónapján. A résztvevők délelőtt népi hagyományokhoz kapcsolódó foglalkozásokon vehettek részt, egy kiállítás keretében pedig bemutatták a program részeként készült kézműves alkotásaikat. Délután a T-Faktor Tehetségnapon színdarabjaikat, zenés, táncos produkcióikat adták elő.

A vendégeket Jenei Andrea, az intézmény vezetője köszöntötte, majd a „Játszva tanulni” című dramatikus műhelyben résztvevők adták elő az Egyszer egy királyfi című dal alapján készült produkciójukat.

A gyerekeket spontán szerepformálásra késztető drámajátékok várták, míg a „Cickom” zeneművészeti és az „Így tedd rá” népzenei műhelyben a hagyományos népi játékokkal és néptánclépésekkel ismerkedhettek meg. A „Kéz-csodák” műhelyteremben a kicsik a népi kézműves hagyományokból kaptak ízelítőt, a „Süssünk-süssünk” valamit műhelyben pedig a frissen sült, ínycsiklandó palacsinták ízesítésének feladata várta őket.

A saját készítésű – lekvárral, kakaóval vagy csokoládékrémmel megtöltött – finomságok rekordgyorsasággal tűntek el a tányérokról. Az energiára szükségük is volt, mert miután egy kiállítás keretében bemutatták a kézműves alkotásaikat, különböző produkciókkal örvendeztették meg a közönséget.

Jenei Andrea igazgatónő és Vígh Laura, a Gingalló (NTP-KTK-18-A-0007) programot vezető pedagógus lapunknak elmondták, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetség Program által támogatott pályázat keretében havi két alkalommal tartottak a zárónap foglalkozásaihoz hasonló műhelyfoglalkozásokat, külső programként pedig a Hagyományok Házában vettek részt néphagyományokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

Fotó és szöveg: Tukács Orsolya

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben