Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

X. Ludovika Fesztivál

Katonai hagyományok ünnepe a Ludovika téren

2019. május 11. szombat

Tizedik alkalommal rendezték meg a Ludovika Fesztivált. A Ludovika téren május 11-én hagyományosan a tisztjelöltek száznapos ünnepségével kezdődött a rendezvény, amelyen kitüntetéseket vehettek át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiváló hallgatói. Ezt követően a családi programoké volt a főszerep: katonai és hagyományőrző bemutatókon, kiállításokon keresztül mutatták be a jelen és a múlt katonaéletét és a honvédelmi felszereléseket. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: korszerű, ütőképes hadsereget hoznak létre. A rendezvényen – amelyet a Józsefvárosi Önkormányzat is támogatott – kerületünket Sára Botond polgármester képviselte.

Száz nap múlva a nagy nyilvánosság előtt esküt tesznek, hogy legjobb tudásuk szerint szolgálják hazánkat, az állampolgárok biztonságát – mondta a tisztjelölteknek Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter szerint ezen időszak alatt a végzősök meg kell, hogy erősítsék elméleti tudásuk alapjait, amely felhatalmazza őket arra, hogy a jövőben – felelősségtudattal, bátorsággal, lojális helytállással – katonákat vezessenek.

Benkő Tibor azzal folytatta, hogy a katonai egy nehéz, ugyanakkor megtisztelő hivatás hazánk és más nemzetek békéjének megőrzése érdekében, ezért arra kell törekedni, hogy a bajtársiasság kísérje végig a pályafutásukat – szólt a hallgatókhoz.

Korszerű és ütőképes hadsereg jön létre 

A miniszter kitért arra is, hogy olyan történelmi pillanatban vagyunk, amely lehetővé teszi, hogy a XXI. századnak megfelelő, korszerű, ütőképes Magyar Honvédséget hozzanak létre. Újabb és újabb technikai eszközöket szereznek be, hogy a katonák – akik az életük kockáztatásával szolgálnak a hazáért és a biztonságért – a legjobb felszerelést kapják meg.

Benkő Tibor végezetül gratulált a tisztjelölteknek.

Hagyományokban gazdag a Ludovika Akadémia

„Pro patria ad mortem – azaz, a hazáért mindhalálig, hangzik a Magyar Királyi Ludovika Akadémia híres jelmondata, amely mára a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar mottójává is vált” – kezdte beszédét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. Koltay András hozzátette: a 2011-ben létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetem mind az intézményi elődök, mind az elhelyezés tekintetében gazdag hagyományokat örökölt, amelyeket az egyetemi polgárok minden nap megélnek. Emlékeztetett: a száznapos ünnepség eredete a XVIII. századra nyúlik vissza. A Ludovika Akadémián 1924-ben elevenítették fel a szokást, amely erősítette a bajtársiasság szellemét.

Koltay András azzal folytatta, hogy ikonikus helyen tehetik mindezt, hiszen a magyar történelem egy fontos szelete elevenedik itt meg. 1830-ban József nádor helyezte el az épület alapkövét, amelynek építése Pollack Mihály vezetésével indult meg. A II. világháború után az épület állapota folyamatosan romlott, az áttörést pedig egy, a Ludovika Akadémia teljeskörű műemléki rekonstrukciójáról szóló, 2012-es kormánydöntés hozta meg. Mint mondta, a tanulmányaik végéhez közeledő tisztjelölteknek, a hely szelleméhez odaadó tanulással és önzetlen szolgálattal kell méltónak lenniük. „Hivatásuk, hogy hozzájáruljanak a közjó gyarapításához és megóvásához” – zárta beszédét Koltay András.      

Kitüntették a legkiválóbb tisztjelölteket

Az ünnepségen hagyományosan átadták a Ludovika Zászlóalj kiváló tanulmányi eredményű, végzős honvédtisztjelöltjei részére a Bólyai-vándorkardot, a Kossuth-dísztőrt, a Hadik András Tanulmányi Vándordíjat, valamint a Szent László-díjat, amelyet Schmittné Makray Katalin zászlóanya alapított 2015-ben.

Látványos bemutatók a Ludovika téren

A száznapos ünnepség végével kezdetét vette a családi programok sorozata, amelyre a jó időnek is köszönhetően sokan kilátogattak. A nap folyamán látványos bemutatókat tartottak, amelynek sorát a katasztrófavédők kezdték meg.

A tűzoltók darus emelőkosárral történő magasból mentést mutattak be, illetve egy autóban bent rekedt személy kimentésének folyamatát is láthatta a közönség. Ezt követően a hagyományőrzők vonultak fel a téren, ahol az 1848/1849-es szabadságharc egy csatajelenetét elevenítették meg.

A kilátogatók emellett láthattak katonai díszelgő és testnevelési gyakorlatozást, valamint intézkedéstechnikai és közelharc bemutatót is, továbbá egy AS 350-es helikoptert is, amely visszatérően látható volt a tér felett.

Változatos családi programok

A sátraknál a katonai táboréletet lehetett megismerni különböző korokra lebontva, de kiállították a múltbéli és a jelen katonai, rendőrségi és tűzoltósági járműveit is, amelyek közül többet belülről is megtekintettek az érdeklődők.

Igazi kuriózum volt a XIX. századi tűzoltószekér, amely Ormosbánya és környéke biztonságát szolgálta, de nagy sikert aratott a tűzoltók füstsátra is, amelyben egy bevetésen lévő, légzőpalackkal felvértezett tűzoltó látási viszonyait mutatták be az arra vállalkozóknak. Kicsit arrább egy tűzszerész robotot lehetett megtekinteni, az egészségügyi sátornál pedig az újraélesztést mutatták be.

Emellett különböző fegyvereket lehetett testközelből megismerni, és volt, aki a Grippen szimulátort próbálta ki. A fesztivál keretében az érdeklődők – egy helyszíni regisztrációt követően – vezetett látogatás keretében tekinthették meg a felújított Ludovika Főépületet.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben