Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Emlékezzünk eleinkre!

Programokkal ünnepelték országszerte az Emlékhelyek Napját

2019. május 13. hétfő

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében az Emlékhelyek Napját. A programsorozat keretén belül május 11-én országszerte több mint hatvan helyszínen szerveztek programokat, vezetett sétákat kicsiknek és nagyoknak egyaránt, emellett a legtöbb emlékhely e napon belépődíj nélküli, vagy kedvezményes belépést biztosított az érdeklődőknek. Az esemény egyik központi helyszíne a Józsefvárosban található Fiumei úti Nemzeti Sírkert volt.

Az emléknap azzal a küldetéssel indult útjára, hogy a változatos programok révén a honi emlékhelyek bekerüljenek a köztudatba és mindenki megismerkedjen a magyar történelem sorsfordító eseményeinek helyszíneivel. Ennek szellemében szombaton Zala megyétől Hajdú-Biharig, Komárom-Esztergomtól Csongrádig sétákkal, koncertekkel, buszos és kerékpáros túrákkal, múltidéző bemutatókkal és szabadtéri programokkal készültek a szervezők.

Kerületünk lakói kedvező helyzetben voltak, hiszen el sem kellett hagyják Józsefváros határait ahhoz, hogy elfoglaltságot találjanak az egész családnak erre a napra. A Corvin közben vezetett sétákra lehetett jelentkezni, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél pedig erre a napra esett az egésznapos tízedik, jubileumi Ludovika Fesztivál. Az újjáéledő Salgótarjáni utcai zsidó temető is megnyitotta kapuit – a zsidó vallási hagyományok figyelembevételével 12-én vasárnap – és a Fiumei úti Nemzeti Sírkert reggel 10-től késő estig kínált érdekesebbnél érdekesebb gyalogos, buszos és kerékpáros látogatásokat. Este 8 órától pedig Mága Zoltán és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar adott nagysikerű koncertet az Árkádsornál felállított színpadon.

A napot rendkívül népszerű, az órák alatt megtelt éjszakai zseblámpás séták zárták, amelyeken jeles íróink, költőink, politikusaink sírból kikelt szellemét idézték meg a látogatóknak a Proscenion Drámaszínpad művészeinek közreműködésével.

Fotó: Huszár Boglárka, Zékány János/Józsefváros újság

Szöveg: Zékány János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben