Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Programok, kiállítások az egész családnak

A 24. Múzeumok Majálisát rendezik meg hétvégén

2019. május 15. szerda

Huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kertjében május 18-19-én. Ennek keretében több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézművesvásár várják az érdeklődőket. A majális részeként szombaton átadják az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjakat is.

A Múzeumok Majálisa idén elsősorban a múzeumok kulturális megtartó erejére szeretné felhívni a figyelmet, a rendezvény másik fókuszpontja pedig a rendszerváltozás harmincadik évfordulója lesz – közölte a fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján Szily Marianna főszervező. Hagyományosan a majális keretében adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat, melyeket ezúttal a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, illetve a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezői vehetnek át – jelentette be Deme Péter, a díjat alapító Pulszky Társaság elnöke. A rendszerváltoztatás évfordulójára az MNM az év végén nyíló, Közös időnk – 1989 című, „közösségi” kiállítással és programsorozattal hívja fel a figyelmet. Gál Vilmos kurátor szerint az eseménysorozat legfontosabb célja, hogy a magyar társadalom együtt, közösen emlékezzen a rendszerváltoztatás időszakára, ezért a Közös időnk című kiállításra a látogatók 1989-hez kötődő tárgyait is várják. Szily Marianna beszámolója szerint a majálison a múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány ’89 idézi fel a rendszerváltoztatás évét, a Tudássétányon pedig a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik majd tudásukat.

A szakmai programok színtere a Múzeum Esztrád lesz, ahol a majálisozók bekapcsolódhatnak a beszélgetésekbe, előadásokba és bepillantást nyerhetnek a múzeumok életébe. A majálisra érkezők belülről is megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra, megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket vagy lovagi felszerelésbe bújhatnak.

Szily Marianna emlékeztetett arra, hogy a múzeumok világnapja idén éppen szombatra esik, az MNM ezért aznap 22 óráig nyitva tart majd, és ezen az estén utcabált is rendeznek a nyolcvanas évek hangulatában. Vasárnap délelőtt Béres Alexandra tart aerobic órát Jane Fonda stílusában, a majális zárókoncertjét pedig a VAN Filmzenekar adja. A fesztivál részletes programja a www.muzeumokmajalisa.hu linken érhető el.

Fotó: Józsefváros újság/archív

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben