Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A kerületben lakók életminőségének javítása a cél

Tavaszi faültetések kerületszerte

2019. május 16. csütörtök

A Józsefvárosi Önkormányzat egyik legfőbb missziója, hogy élhetőbb, barátságosabb, zöldebb környezetet alakítson ki a kerület lakosai, a kerületben dolgozók, és azon átutazók számára is, ezért 2015-ben indította el a zöldfelület fenntartási és környezetvédelmi koncepcióját. A tervezet egyik fő pillére a fásítás, ezért 1000 fa elültetését tűzték ki célul, ami 2019 végéig fog megvalósulni. Idén tavasszal is folytatódtak a faültetések. A zöldítési program részeként legutóbb ostorfákkal, díszkörtefákkal, juharfákkal, szivarfákkal és japán akáccal gazdagodott kerületünk 15 utcája.

A Józsefvárosi Önkormányzat Zöldfelület fenntartási és környezetvédelmi tervezetének egyik legfőbb eleme a kerület fásítása. Ez alatt értendő egyfelől az új fák ültetése, másfelől pedig az idős, elöregedett, balesetveszélyes fasorok fiatalítása. Utóbbira természetesen csak indokolt esetben kerülhet sor, általában veszélymegelőzés, -elhárítás, valamint a későbbi növekedés elősegítése miatt. A zöldebb, élhetőbb környezetet biztosító rendelkezés a telepítési helyszínek gondos felmérésével, szakemberek által választott fafajták ültetésével valósul meg.

Utcák, terek és parkok esetében – ahol a közművek engedik – általánosan javasolt a fatelepítés az egészségesebb környezetért érdekében. A zöldfelületek nagymértékben befolyásolják a lakók életkörülményeit, ugyanis jelentős mértékben tisztítják a levegőt, felfogják a zajt, ugyanakkor enyhítik a nyári forróságot.

Az önkormányzat négy évvel ezelőtt 1000 fa ültetését tűzte ki célul, amiből 850 fát már elültettek. A fatelepítéshez mintegy 19 fajtát választottak ki, figyelembe véve a környezeti adottságokat. Idén tavasszal további 31 fát ültettek el, illetve egyeztetnek 20 fa pótlásáról. Az új fák elültetésénél több önkormányzati képviselő is segédkezett, hangsúlyosabbá téve a zöldítés fontosságát.

Elsőként a FŐTÁV ZRt. felajánlásában 6 ostorfa vert gyökeret a Salgótarjáni utcába, ahol Sára Botond Józsefváros polgármestere Mitnyan Györggyel, a vállalat vezérigazgatójával együtt ragadott ásót. A Százados negyedben továbbá egy japán akác és egy díszkörtefa lett elültetve.

Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő a Stáhly utcában segédkezett egy juharfa elültetésében, ugyanakkor a Palotanegyed további két díszkörtefával is gazdagodott. Sántha Péterné alpolgármester szintén egy díszkörtefa elültetésében vett részt a Csarnok negyedben, ahová még juharfát is telepítettek.

Guzs Gyula képviselő az Illés utcában volt jelen, ahova szintén juharfa került. A Losonci negyedbe ugyancsak juharfák, az Orczy negyedbe ostor- és szivarfák, míg a Tisztviselőtelepre oszlopos juharfák és diófák kerültek.

A fásítás ősszel is folytatódik: további 150 fa kerül elültetésre. Ezzel megvalósul az a faültetési program, aminek eredményeként 1000 fával lett gazdagabb a kerület.

Fotó: Huszár Boglárka, Baranyai Attila/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben