Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Porondon a hiúz, a gólyatöcs, a komlosaurus és sok más

Az év fajai a Természettudományi Múzeumban

2019. május 23. csütörtök

Porondon a kiválasztottak címmel nyílt kiállítás május 22-én a Magyar Természettudományi Múzeumban, melyen a 2019-es év fajaival ismerkedhetnek a látogatók. A cím nem véletlen, a biodiverzitás világnapjához kapcsolódó tárlat nyitórendezvényére igazi cirkuszi hangulatot varázsoltak a szervezők: pattogatott kukoricával és apró ajándékokkal várták a gyerekeket.

A megnyitóra érkező apróságok szakértőktől – múzeológusoktól és a Herman Ottó Intézet munkatársaitól – tanulhattak az érdekesebbnél érdekesebb fajokról.

Egy egész asztalnyi gombát figyelhettek meg, tanulmányozhatták az év ásványát, a galenitet, de sok mindent megtudhattak az eurázsiai hiúzról, a gólyatöcsről, a sajmeggyről, a magyar zergevirágról, a foltos szalamandráról, a vörösszárnyú keszegről, a havasi cincérről és a bronzos vargányáról is.

Korsós Zoltántól, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatójától megtudtuk, hogy év fajainak kiválasztásánál a nagyközönség általában a szépség, a veszélyeztetettség vagy a hasznosság alapján dönt, azonban előfordul, hogy a kiválasztott faj valamilyen szempontból különleges.

Például az év őslénye, a komlosaurus, amely igazi kuriózum a kiállításon. Ugyanis ennek a dinoszaurusznak csupán a lábnyomait találták meg a komlói szénbányákban, abból rekonstruálták az állatot. Mint a főigazgató elmondta: a tárlat választ ad többek közt arra, mi mindent következtettek ki az állat lábnyomából.

A nyitórendezvényen nemcsak az idei év fajai és megannyi érdekesség várta a gyerekeket, hanem néhány meglepetés is. Újonnan szerzett tudásuk segítségével egy kvízt tölthettek ki, amiért cserébe pattogatott kukoricát és kitűzőket kaptak. Nem telt bele sok idő, és az ember tényleg egy cirkuszi sátorban érezte magát.

A kiállítás december 30-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában.

Május 22. – A biológiai sokféleség megőrzésének nemzetközi napja

A biodiverzitás világnapja az élővilág sokféleségére, és az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét. 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezményt az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján. Az egyezmény célja az volt, hogy 2010-re jelentősen mérséklődjön a biológiai sokféleség csökkenésének üteme. Korsós Zoltán a világnappal kapcsolatban lapunknak elmondta: már évek óta ezen a napon nyitják meg az év fajait középpontba állító kiállítást, mellyel a Természettudományi Múzeum is szeretné felhívni a látogatók figyelmét a biodiverzitás fontosságára.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

Szöveg: Beleznai Csenge

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben