Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hazánkban vasárnap lehet szavazni

Európai parlamenti választás 2019

2019. május 23. csütörtök

Hazánkban május 26-án, vasárnap reggel 6 és este 19 óra között lehet voksolni a szavazókörökben az Európai Parlament magyar tagjaira, ám a tagállamok némelyikében eltérő időpontra tűzték a kontinensünk jövőjét meghatározó választást.

A voksolás az Egyesült Királyságban és Hollandiában kezdődik, amely államokban már május 23-án, csütörtökön megnyitják a szavazóhelyiségeket. Írországban és Csehországban a következő napon, 24-én, pénteken lehet az urnák elé járulni, ám ez utóbbi országban a rákövetkező nap, 25-én, szombaton is lehetőség van a szavazatok leadására. Szombaton szavaznak Lettország, Szlovákia és Málta választópolgárai is, míg a többi tagállamban – hazánkhoz hasonlóan – vasárnap, május 26-án döntenek a választók arról, mely jelölteket juttatják be az Európai Parlamentbe.

Eredményt a különböző urnazárási időpontoktól függetlenül egy tagállamban sem hirdetnek mindaddig, amíg a szavazás mindenhol le nem zárul: Olaszországban tartanak legtovább nyitva a szavazóhelyiségek, ahol is vasárnap egészen este 11 óráig van lehetősége a választópolgároknak voksaik leadására.

Hazánkban 8 millió 11 ezer választópolgár dönthet arról, kik foglalhatják el az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországnak járó 21 képviselői helyet.  A választás egyfordulós, a választópolgárok kilenc pártlista egyikére szavazhatnak. A szavazólapon sorrendben a következő pártok és pártszövetségek listái szerepelnek: MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt és a Lehet Más a Politika. A szavazáson a választópolgárok 10 277 hazai szavazókörben, 132 külképviseleten személyesen voksolhatnak, a több mint 115 ezer regisztrált választópolgár pedig levélben adhatja le szavazatát.

Részletes információk a szavazásról a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon érhetők el.

Fotó: pestisracok.hu, 888.hu, fidesz.hu

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben