Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Rajzverseny, bemutatók, foglalkozások

Színes programok az ötödik rendvédelmi gyermeknapon

2019. május 25. szombat

Rendőrökkel, tűzoltókkal és családokkal telt meg május 25-én a Szenes Iván tér, ugyanis itt tartották meg az ötödik rendvédelmi gyermeknapot a Józsefvárosi Önkormányzat szervezésében. Az egésznapos családi programon a résztvevők izgalmas bemutatókat láthattak, találkozhattak rendőrkutyákkal, hagyományőrző rendőrökkel, megtekinthették a rendőrségi és tűzoltósági járműveket. A rendezvényre kilátogatott Sára Botond, Józsefváros polgármestere és Kocsis Máté, kerületünk országgyűlési képviselője is.

Az idei májustól nem éppen megszokott kellemes, napsütéses idő sok családot vonzott a Szenes Iván térre szombaton. A program nyitányán kihirdették Az én Hősöm című gyermeknapi rajzpályázat eredményeit.

A kiírásra csaknem nyolcvan pályamű érkezett be. Volt, aki rendőrt, volt, aki tűzoltót és olyan is akadt, aki orvost, mentőst vagy éppen egy szuperhőst gondol a legnagyobb hősnek. A legjobb alkotásoknak óvodai korcsoportban Szijjártó Emília, az első-második osztályosok között Tsikolenkó Konstantin, a harmadik-negyedik osztályosok versenyében pedig Tóth Bernadett munkáit ítélte a zsűri.

A nap folyamán egymást váltották a rendvédelmi bemutatók, amelyek sorát a józsefvárosi akciócsoport tagjai nyitották. Szirénázó rendőrautók száguldottak be a templom előtti utcába és a járművekből kipattanó rendőrök szakszerű és gyors elfogásokat szemléltetve kápráztatták el a közönséget.

Nem sokkal később kíváncsi tekintetek követték végig a kutyás egység, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak intézkedéstaktikai bemutatóját. Délután a tűzoltók egy autóban rekedt személy kimentését mutatták be, amelynek során pillanatok alatt elemeire vágták a járművet.

A látogatók a bemutatók között rendőrségi hajóra szállhattak fel, valamint beülhettek a rendőrautókba és a tűzoltójárművekbe. Sokan fotózkodtak a hagyományőrző rendőrökkel, akik a XX. század eleji egyenruhában sétáltak a téren, de népszerű volt a katasztrófavédelem tűztálcája is, amelyben a lángokat egy vízzel oltó készülékkel fékezték meg a tűzoltói hivatással ismerkedő gyerekek.

A programsátrakban az érdeklődők megismerkedhettek a rendvédelmi szervek felszereléseivel, eszközeivel és különböző játékos feladatok is várták őket. A bűnügyi bevetés sátránál céllövészet volt, a bűnügyi technikai részlegnél ujjlenyomatot készítettek a gyerekeknek. Sokan kipróbálták az ügyességi KRESZ-pályát, a légvárat és a felfújható csocsó és baseball-pályát is.

Majd’ minden sátorban apró ajándékokkal lepték meg a gyerekeket. Többek között a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ, a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer és a Józsefvárosi Polgárőrség és KÖTE, valamint a Józsefvárosi Közterület-felügyelet kitelepülésén lufikkal, fényvisszaverő prizmával, gyümölccsel, müzliszelettel, buborékfújóval és sok apró meglepetéssel várták a kicsiket és nagyokat.

Kora délután a Kispárna Zenekar adott gyermekkoncertet, amelyet nagy tapssal jutalmazott a közönség.

Fotó: Ványi Ákos, Nyári Gyula/Józsefváros újság

Szöveg: Bányai Rudolf

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben