Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁS 2019

13 óráig több mint 12 ezren adták le voksukat Józsefvárosban

2019. május 26. vasárnap

13 óráig 12138 fő adta le szavazatát Józsefvárosban a helyi választási iroda adatai szerint. Ez a kerületünkben választásra jogosultak 22,66 százaléka. Azoknak, akik most indulnak szavazni, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Ma arról döntünk, hogy ki legyen az a 21 politikus, aki a következő öt évben Magyarországot képviseli az Európai Parlamentben. Nincsenek helyi képviselőjelöltek, az egész országban mindenki ugyanolyan szavazólapot kap, rajta pártlistákkal. Az EP-választáson tehát egyéni jelöltre nem, csak pártra lehet voksolni. A kapott szavazatoktól függ, hogy a pártok listáiról hányan jutnak mandátumhoz.

Szavazás

A szavazás reggel 6 órától este 7 óráig tart. Voksolni csak személyesen, érvényes személyazonosító okmánnyal lehet. Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet. A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja. A szavazatszámláló bizottság elfogadja továbbá a lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Fontos azonban, hogy ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz. A józsefvárosi választókerületek és a szavazóhelyiségek térképes megjelenítését itt lehet elérni.

A nem hivatalos, előzetes eredményeket este 11 órakor hozhatja nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda a www.valasztas.hu oldalon, miután az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött a szavazás. Akkor már várhatóan 90 százalék feletti lesz az adatok feldolgozottsága.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben