Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lassan járj, tovább érsz!

Közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési előadás a kerület szépkorúinak

2019. május 31. péntek

A bűnelkövetők az idősebb korosztálybeliekre – kiszolgáltatottságuk miatt – könnyebb prédaként tekintenek, így ők nagyobb valószínűséggel válhatnak bűncselekmények áldozataivá. Kellő felkészültséggel, előrelátással és óvatossággal azonban csökkenthető az őket érő atrocitások, bűncselekmények esélye.

Az áldozattá válás megelőzése érdekében kerületünk rendőrei – a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központtal (JSZSZGYK) együttműködve – évente bűnmegelőzési előadásokat tartanak a helyi idősklubokban – mondta el a helyszínen Gergely Tamara, a JSZSZGYK szakmai vezetője.

A cél, hogy felhívják a hallgatóság figyelmét az esetlegesen rájuk leselkedő veszélyekre, és tanácsot adjanak azok elkerülésére. A rend éber őrei minden klubot végigjárnak, ahol közérdekű információkkal szolgálnak, tanácsokat adnak, és természetesen szívesen válaszolnak minden felmerülő kérdésre.

Öreg trükk, nem vén trükk

Az Őszikék Idősek Klubjában elsőként Boros Attila adott tippeket a biztonságosabb tömegközlekedés érdekében, majd Tolnay Krisztina címzetes rendőr főtörzszászlós számolt be arról, melyek azok a bűncselekmények, amiket kimondottan az idősebb korosztállyal szemben vetnek be a bűnelkövetők.

Mint mondta, még mindig dívik az „unokázós csalás”, amikor egy telefonhívás alkalmával akarnak pénzt kicsalni az állítólagosan elrabolt vagy bajba került hozzátartozó nevében. A szakember szerint ilyenkor azonnal le kell tenni a telefont, fel kell venni a kapcsolatot az unokával, akire hivatkozva kaptuk a hívást, majd a rendőrségen kell bejelentést tenni. Említette azt a trükköt is, amikor az elkövető valamelyik közüzemtől érkező dolgozónak adja ki magát, és így próbál egyedül élő, idős emberek lakásába bejutni lopás céljából. Hangsúlyozta, ne nyissunk ajtót, csak ha előre egyeztetett időpontról van szó.

A hősködés kerülendő

Az előadás gyorsan interaktívvá vált, az egybegyűlteknek rengeteg kérdésük akadt, ugyanakkor tapasztalataikról is beszámoltak. Felvetődött például, hogy mi a teendő, ha rablásnak, zseblopásnak vagyunk szemtanúi. A rendőr óva intett a hősködéstől.

Sokkal inkább azt ajánlotta, hogy az elkövetőt figyeljük meg alaposan, majd tegyünk bejelentést arról, hogy mikor, hol és mit láttunk, mert ezzel nagyban segítjük a hatóság munkáját is. Egy másik kérdés kapcsán a főtörzszászlós arra is kitért, hogy ajtónkra, postaládánkra lehetőleg csak a vezetéknevünket írjuk ki, ne szerepeljen rajta a sokatmondó előtagok egyike sem, mint özvegy, idősebb, doktor.

Segítsünk egymásnak!

 A szakemberek többször elismételték, hogy vigyázzunk magunkra, ugyanakkor figyeljünk egymásra is. Ne menjünk el embertársaink mellett segítségadás nélkül, ha úgy látjuk, valakinek szüksége van rá, kérdezzük meg, hogy van, mert segíteni kötelességünk! Végül Tolnay Krisztina a bűnmegelőzési ismertetője végén kiemelte, hogy évről évre ugyanazon típusú bűncselekmények áldozataivá válnak az idősek, tehát odafigyeléssel lehetne tenni ezek ellen, ezért nyomatékosan kérte az elhangzott tanácsok megfogadását.

Közlekedésbiztonsági útmutató és bűnmegelőzési kisokos

1)      Lehetőleg a tömegközlekedési jármű elejére szálljon, mert ha bármi probléma felmerül, könnyebben tud szólni a járművezetőnek. Bátran kérjen segítséget!

2)      Ha teheti, foglaljon helyet mindenképpen, amennyiben áll, az oldalkorlátba kapaszkodjon, lehetőleg két kézzel, kis terpeszben állva, mert így a legstabilabb!

3)      Kerülje a csúcsidőben és a nagy melegben történő utazást!

4)      A tömegközlekedési eszköz hangjelzésekor ne kezdje meg sem a felszállást, sem a leszállást, mert a vezető nem feltétlen lát el a visszapillantó tükörből a szerelvény végéig!

5)      Semmi esetre se fusson azért, hogy elérje az épp a megállóban tartózkodó járművet: a sietség figyelmetlenséghez vezet!

6)      Ha gyalogosan közlekedik, figyeljen arra, hogy jármű, fa, oszlop stb. takarásából semmiképpen ne lépjen le az autóútra!

7)      Gyalogos átkelőnél várja meg, hogy mind a két oldalon megálljon az autó, csak azt követően menjen át!

8)      Télen, a rossz látási viszonyok miatt, a sötétebb időszakban, ha fekete ruhát hord, fényvisszaverő tárgyat (egy karkötőt, akár egy kulcstartót, mellényt), vegyen fel kiegészítőül a jobban látszódás érdekében!

9)      Kérjen segítséget, ha rosszul van, vagy hívja a 112-t!

10)   Ha az utcán veszélyeztetve érzi magát, mielőbb menjen olyan helyre, ahol több ember tartózkodik, vagy forduljon olyan személyhez, aki egyenruhát visel!

11)   Tömegközlekedési eszközön a táskát, illetve értékeit testközelbe szorítsa!

12)   Táska híján az értékeket, pénztárcát belső zsebbe helyezze!

13)   Gurulós bevásárló táska használatánál a pénztárcát semmi esetre sem abba tegye!

14)   Vásárláskor (főleg piacon) kinyitott pénztárcával ne közlekedjen, vásárlás után rögtön zárja vissza a pénztárcát, tegye biztonságos helyre!

15)   Bankkártyája PIN-kódját ne a kártya mellett tárolja!

16)   Bankkártya elvesztése esetén azonnal tiltassa le, mert a kártya használható internetes vásárlásra, illetve 5000 forintos értékhatár alatt a PIN-kód használata, ismerete nélkül is!

17)   A pénzkiadó automata által kiadott kontrollszelvényt vegye magához, mert számos információt tartalmaz számlájáról!

18)   Értéktárgyait, pénztárcáját ne tegye táska, kosár tetejére, annak külső zsebébe! Sőt értéktárgyait a táskán belül se egy fakkba tegye!

19)   Bevásárlását lehetőség szerint nappalra időzítse!

20)   Idegeneket ne engedjen be a lakásába! Ha rendőr kopogtat, arcképes igazolvánnyal igazolja magát!

21)   Rablás esetén, legyen készséges, adja oda, amit a tolvaj kér, ne hadakozzon, hangosan kérjen segítséget!

22)   Ha problémát, veszélyt érzékel, hívja a 112-t!

23)   Soha ne vallja be senkinek, hogy egyedül van otthon, és ne áruljon el magáról semmit idegen telefonálónak, becsengetőnek! 

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben