Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hétezer gyermek énekelte a magyar összetartozás himnuszát

Országszerte megemlékezéseket tartanak a Nemzeti Összetartozás Napján

2019. június 04. kedd

Szarka Tamás, Kossuth-díjas énekes, zenész, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagjának kezdeményezésére hétezer határon túli és hazai diák énekelte egy időben a Kárpát-medencében a Kézfogás című dalt, a magyar összetartozás himnuszát június 4-én, a trianoni békeszerződés évfordulójának napján. Az esemény központi helyszíne a Kossuth tér volt, ahol Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondott ünnepi köszöntőt a Parlament előtt.

Potápi Árpád János kiemelte: a nemzet jövője ma sem nagyhatalmak, tőlünk független erők, hanem a magyar édesanyák és édesapák kezében van. Amikor ezen az évfordulón megállnak, akkor valójában nekik mondanak köszönetet: azoknak a szülőknek, nagyszülőknek, akik minden körülmények ellenére úgy döntöttek, hogy gyermeküket, unokájukat magyarként nevelik fel.

"Akik átadták számunkra nemcsak az anyanyelv kincseit, de azt a tudatot is, hogy tartozunk valahova: a magyarság nagy családjába. A nemzeti összetartozás napján ezt a helytállást, ezt a példa nélküli egységet ünnepeljük" - fogalmazott a nemzetpolitikai államtitkár.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban az MTI-nek elmondta: a nemzeti összetartozás napján 94 külhoni testvériskolával rendelkező iskola, összesen 188 iskola tanulói vesznek részt a programokon. A magyar iskolákból 2600, külhoni iskolákból csaknem 2300 gyerek érkezik, Erdélyből, Szerbiából, Szlovákiából és a Kárpátaljáról.

Szintén Budapesten, az Arénában pedig az István, a király előadással emlékeznek meg a hazánkat megcsonkító békediktátumról.

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága ülést tart ezen a napon, napirendjük szerint a 2020. év nemzeti összetartozás évének nyilvánításáról szóló határozati javaslatról tárgyalnak majd.

Országszerte és a határon túl is megemlékeznek a trianoni békeszerződés 99. évfordulóján: megemlékezést tartanak többek között, Pécsen, Miskolcon, Gyulán, Hódmezővásárhelyen, Székesfehérváron, Balassagyarmaton, Jászberényben, Debrecenben, valamint a szlovákiai Révkomáromban.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben