Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Madártámadás: hitchcocki riadalomra semmi ok!

A zöld fa nem jár egyedül

2019. június 06. csütörtök

Ideiglenesen lezártak egy kis játszóteret és a körülötte lévő zöldterületet Józsefvárosban, mert az elmúlt időszakban több madártámadás is történt a közelben. Különösebb riadalomra nincs semmi ok, a kerületünkben otthonra lelt varjak kirepülési időszaka tart, így az anyamadár védelmező ösztöne miatt reagál a városi ember számára vadnak, agresszívnak tűnően. A terület szombattól ismét látogatható.

Május 28-án bejelentés érkezett a józsefvárosi hatóságokhoz azzal kapcsolatban, hogy a Tömő utca 48-54. számnál dolmányos varjú család védi a fészkét és egy nő felé repültek ijesztően. Az önkormányzat a rendőrséggel és az Állatmentő Ligával történt szakmai egyeztetéseket követően, tekintettel több hasonló bejelentésre, május 30-án ideiglenesen lezárták a Füvészkert utca, Tömő utca sarkán található kis játszóteret és a körülötte lévő zöldterületet is. Az intézkedésre elővigyázatosság illetve megelőzés céljából volt szükség az itt élők biztonsága érdekében. Bajusz Ferenc, a Józsefvárosi Közterület-felügyelet Ügyosztály vezetője lapunknak elmondta, szombattól újra látogatható lesz az említett játszótér és környéke.

A kerületben élő varjak fiókáinak kirepülési időszaka tart. Ilyenkor az anyamadarak árgus szemekkel figyelik fiókáik szárnypróbálgatásait. Ha kicsinyeik gyakorlatozása közben veszélyt érzékelnek, azon nyomban igyekszenek azt elhárítani hangos károgással, ha pedig az nem használ, támadásba lendülnek és bevetik éles karmaikat és csőrüket egyaránt. A támadás tehát nem céltalan agresszió, hanem az anyai védelmező ösztön megnyilvánulása.

Fotó: Nedbál Miklós/Józsefváros újság

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben