Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hangolódás képekkel a közelgő ünnepre

Kétdimenziós lélekborzoló a Józsefvárosi Galériában

2019. június 08. szombat

Elindultam szép hazámba címmel nyílt meg Fejér István fotóművész pünkösd alkalmából megrendezett kiállítása Erdélyről és a csíksomlyói körmenetről a Józsefvárosi Galériában június 6-án. A tárlatot Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Házának igazgatója nyitotta meg.

„A Szentírás beszél jelekről és csodákról. A mindennappi életünkben a képek és a szimbólumok szólítanak meg bennünket szintén” – mondta el köszöntőjében az atya, majd azzal folytatta, hogy annyival tudunk többet kapni a kiállított fotográfiák által, amennyire nyitva vagyunk arra, hogy minden, ami látható, azt kétféleképpen szemlélhetjük: lapos megvilágításban, vagy transzcendens fényben. S ha utóbbi szerinti belső lelkülettel tekintünk a képekre, akkor sokkal mélyebb tartalmat nyerhetünk ki belőlük.

Az atya gondolatai után a kiállító művész, Fejér István idézte fel a csíksomlyói búcsúhoz köthető néhány élményét. Elmesélte, hogy egy segítségnyújtó alapítvánnyal járt először Erdélyben a ’90-es években. Ott került kapcsolatba a gyergyószentmiklósi polgármesterrel, tőle hallott a búcsúról, amire el is látogatott.

Az ottani közeg olyan mély benyomást tett rá, hogy utána minden évben visszajárt. A képgyűjteménye az utazások során született, az események egyes momentumait örökítette meg a fényképeken. „A hosszú évek alatt számtalan esemény történt, amely lélekborzoló és megható volt” – fogalmazott a művész.

Szöveg: Imre Zsófia

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben