Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A portrékban tükröződő lélek

Eőry Emil alkotásai a Józsefvárosi Galériában

2019. június 11. kedd

Létem keresztje címmel nyílt tárlat Eőry Emil szobrász és festőművész alkotásaiból a Józsefvárosi Galériában június 7-én, a művész 80. születésnapjának előestjén. Az eddigi életmű összegzésének is tekinthető kiállítás közel fél évszázad munkáiból szemezgetve önmagukon túlmutató önportrékkal – kisplasztikákkal és karakteres festményekkel – várja a közönséget a József körúti kiállítóteremben.

A tárlatot megnyitó művészeti író, Novotny Tihamér egyebek mellett arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy az önábrázolás az öröklétet megteremtő mágia is egyben.

Novotny Tihamér és Eőry Emil

„Az egyéni alkotói ösztön és a több évszázados tapasztalat is arra sarkallnak, hogy, ha egy festőnek problémája támad a világgal vagy önmagával, fessen önarcképet”– osztotta meg gondolatait a közönséggel a művészeti író.

Majd hozzátette: Eőry Emil első önportréi még naturalista és mágikus realista hatásokat mutatnak, de csak a fej, az arc kidolgozott rajtuk, a mögöttes tér már elnagyolt. Innen jutott el az expresszionista és kubista stílusjegyekben gazdag, önmagát ­elsősorban a rá jellemző szakáll, bajusz és hosszú haj hármasával stilizáló portrékig.

A művészeti író emlékeztette a jelenlévőket, hogy egy portré művészi rangra csak akkor tesz szert, ha nem csupán az arc, de a lélek, a belső portréja is. Márpedig – mint megállapította ­– Eőry Emil önportréin a benne megszülető, belső valóságot vetíti ki a vászonra, és mind festményein, mind a bemutatásra kerülő, önábrázoló jellegű kisplasztikáin egyszerre tekint a lelkébe és a külvilág történései felé.

A megnyitóünnepséget Bertha Zsolt szépíró és dalszerző műsora tette teljessé, aki saját dalaiból adott ízelítőt a közönségnek.

A július 8-ig megtekinthető tárlathoz kapcsolódva az érdeklődők június 19-én, szerdán 17 órától egy rendhagyó tárlatvezetésen is részt vehetnek, melyen az alkotóval is találkozhatnak.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

Szöveg: Tukács Orsolya

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben