Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Felhívás

Védekezés a parlagfű és az allergén gyomok ellen

2019. június 11. kedd

Az emberi egészségre veszélyes gyomok elleni védekezésre kiemelt figyelmet kell fordítani. A hatályos törvény értelmében minden ingatlantulajdonos és földhasználó köteles az allergén gyomok ellen védekezni, illetve a parlagfű virágzását megakadályozni, és ezt a vegetációs időszak végéig – október közepéig – folyamatosan fenntartani. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, bírságot szabnak ki rájuk, amelynek legmagasabb összege elérheti az 5 millió forintot.

Felhívom a Tisztelt ingatlantulajdonosok/földhasználók figyelmét, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében a Földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Belterületi parlagfüves ingatlanok tekintetében a jegyző köteles közérdekű védekezést elrendelni, ennek költségeit az ingatlantulajdonoson behajtani, továbbá megküldeni az adatokat a területileg illetékes Pest Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Osztályának, aki a mulasztókkal szemben kiszabja a növényvédelmi bírságot.

A növényvédelmi bírság legmagasabb összege 5 millió forint, legkisebb összege 15 ezer forint. A hatóság a parlagfű elleni védekezésre felszólító levelet nem küld, hanem azonnal érdemi intézkedéseket köteles tenni. 

Kérem a Tisztelt ingatlantulajdonosokat, hogy fenti határidőig a gyommentesítési kötelezettségüknek tegyenek eleget, hisz a parlagfűmentesség mindannyiunk közös érdeke.

Danada-Rimán Edina

           jegyző

 Fotó: MTI/Rosta Tibor

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben