Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Élményszerű művészeti oktatás

Ősszel folytatódik az OkosMozi program

2019. június 14. péntek

A következő tanévben is folytatódik az OkosMozi program, amely Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmjéhez kapcsolódva a középiskolás korosztály élményszerű művészeti oktatását célozza – jelentették be csütörtökön az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a program sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: kiváló ötlet ennek a rendkívül szórakoztató, nagyon izgalmas filmnek a segítségével felhívni a középiskolások figyelmét a festészet, szobrászat, építészet, filmtörténet, design, zene és cirkuszművészet nagy alkotásaira. László Marcell, az OkosMozi online fejlesztője, a film animációs rendezője hozzátette: Milorad Krstic festőművészként a művészetről szeretett volna készíteni egy izgalmas filmet, ezt végül egy film noir hangulatú krimiként valósította meg. Az animációs film háromszáznál is több képzőművészeti, zenei, filmtörténeti, építészeti és egyéb művészeti utalást vonultat fel – jegyezte meg.

Fekete Péter kulturáért felelős államtitkár

Az OkosMozi ötletgazdája, Kurdy-Fehér János, aki egyben a Ruben Brandt, a gyűjtő producere is arról beszélt, hogy a film hordozta tudásanyag feldolgozására indították el az OkosMozi programot, többek között az Uránia Nemzeti Filmszínházzal, a Szépművészeti Múzeummal és a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeummal partnerségben. A program három pillérből áll: a diákok ingyenes vetítéseken, majd beszélgetéseken vehetnek részt az Urániában, ezt követően a www.okosmozi.hu honlap tudástárában felfejthetik a film művészeti utalásait, közben pedig követhetik a program interaktív Facebook-oldalát és eseményeit – tette hozzá Kurdy-Fehér János.

László Marcell szerint a folyamatosan bővülő online tudástár középiskolás célközönsége először a művészeti alkotások filmben szereplő remake-jeivel találkozhat a honlapon, ahol tovább tud lépni az eredetire, majd pedig annak leírására és Wikipedia-szócikkére. Mint a szervezők elmondták, a mozilátogatások és az azokhoz kapcsolódó beszélgetések, valamint nyereményjáték nyáron szünetelnek, a következő tanévben azonban folytatódnak az Urániában, illetve a tervek szerint immár vidéki helyszíneken is.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben