Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

170 lovas érkezik Józsefvárosba

Nemzetközi díjugrató verseny a Nemzeti Lovardában

2019. június 17. hétfő

A Józsefvárosban található Nemzeti Lovarda ad otthont az idei évben – a Közép-Európa és Közép- Ázsia országait tömörítő olimpiai C csoport számára kiírt – a 2020-ban Tokióban megrendezésre kerülő nyári Olimpiai Játékokra kvalifikáló díjugrató versenynek június 27. és 30. között. A négynapos megmérettetés során tizenhárom versenyszámban mérik össze tudásukat a díjugrató lovasok. A CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatversenyre mintegy 22 nemzet 170 lovasa érkezik majd, és 10 csapat nevezett az olimpiai kvalifikációra.

Ez az utolsó és az egyik legnagyobb lehetőség, hogy lovasaink teljes csapattal kijussanak az olimpiára – hangsúlyozta dr. Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, a Magyar Lovassport Szövetség Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottságának elnöke a sportrendezvény sajtótájékoztatóján. „Az infrastrukturális háttere rendben van a lovassportnak.

A felújított Tattersall olyan nemzetközi versenyközpont, amire a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) is felfigyelt, ezért egyre rangosabb versenyek rendezési jogát kapjuk meg. Az állam részéről pedig az összes körülmény és forrás adott ahhoz, hogy a három olimpiai szakág jó esélyekkel induljon. Már a lovasokon és a lovakon múlik minden” – mondta dr. Budai Gyula.

Stróbl Dorottya, a Magyar Lovassport Szövetség főtitkára elmondta: népszerű a verseny és maga a Tattersall is, mint versenyhelyszín, ezért sok egyéni lovas is nevezett már. A főtitkár szerint a helyszínnek különleges jelentősége van, „sokat számít, ha hazai közönség előtt versenyzik a csapat”.

Németh István szövetségi kapitány már kijelölte azt az öt párost, akikre számít a csapatverseny során. Az ifj. Szabó Gábor – Timpex Bölcsész, Horváth Balázs – Zordon párosok rendkívül rutinosak, tagjai voltak annak a csapatnak, ami 2016-ban a Nemzeti Lovardában megnyerte a Nemzetek Díját. Hugyecz Mariann és nagyszerű képességű lova, Chacco Boy sérülések után tért vissza a versenyzéshez, a múlt hétvégi bábolnai világkupa fordulón győzelmet arattak. Ifj. Kövy András és Heuréka 2018-ban tartalékból beugróként erősítették a magyar csapatot, idén pedig a lisszaboni CSIO-n a válogatott tagjaként szerepelt a páros. Szász Sándor is a legrutinosabbak közé tartozik, tagja volt az első aacheni csapatnak, akkor is az összeállítás legjobbja volt – mutatta be a magyar válogatott tagjait Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke.

Fábiáncsics Gábor, a Nemzeti Lovarda ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy várhatóan 300-350 ló érkezik majd a versenyre, a Nemzeti Lovarda azonban felkészült egy ilyen tekintélyes lólétszám fogadására is. Ez többek között egy, a napokban elkészült új beruházásnak is köszönhető: felépült még 42 boksz, melyek első bevetése ez a CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny lesz. Így már összesen 220 fix boksz várja a lovakat, ezek mellett további mobil bokszok kerülnek felállításra.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság, csiobudapest.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben