Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Teljesítményük dicsőség a fővárosunknak

Átadták Budapest díszpolgári címeit

2019. június 19. szerda

Tarlós István főpolgármester átadta Budapest díszpolgári címeit a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén. Az elismerést azok kapják, akik „a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be”, és „kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek”. Díszpolgári címet kapott Béres Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas színművész, Csókay András idegsebész, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, Hargitay András Európa- és világbajnok úszó, Kállai Kiss Ernő klarinétművész, aki idén Józsefváros díszpolgára is lett, és Korda György előadóművész. Az elismerést posztumusz kapta meg Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke és Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek.

„Ma egyszerre ünnepeljük a szovjet csapatok távozásának évfordulóját, városunkat, és annak legkiválóbb polgárait” – fogalmazott Tarlós István a kitüntetések átadása előtt. A múlt ápolásához és a jövő építéséhez példaképek kellenek, és a kitüntetettek teljesítményükkel, életművükkel olyan példaképekké váltak, akikre „szabad, érdemes és kell alapozni a jövőt építő nemzedéknek” – mondta. A főpolgármester felidézte: az utolsó szovjet katona 1991. június 9-én 15 óra 1 perckor hagyta el Magyarországot, és ezzel új időszámítás kezdődött az ország életében.

A függetlenség minden nemzetnek alapvető joga, és „nagy nemzeti ünnepeink, fontos évfordulóink emlékeztetnek arra, hogy Magyarországnak továbbra is saját entitását és identitását őrző, saját döntésekkel rendelkező, szuverén országnak kell maradnia” – hangsúlyozta. Majd hozzátette: ez a státusz csak akkor állhat fenn, ha a magyar nemzet fővárosa is sikeres, és erős város marad.

Tarlós István azzal folytatta: a főváros és a kormány egységes akarata, hogy a múlt érétkeire építve Budapest lehessen a jövő városa. Megjegyezte, hogy „naponta halljuk a kissé dilettáns ígéretekkel tarkított, nagy hangú kritikákat”, miközben éppen Brüsszelből érkezett idén a rangos elismerés: Budapest nagy fölénnyel nyerte az Európa legjobb úti célja címet – tette hozzá.

A modern nagyváros nem pusztán társadalmi, gazdasági jelenség, hanem jellegzetes kulturális, közösségi tér, olyan, amelynek saját szellemisége, saját szimbólumrendszere van. Nemcsak nagyszerű épületek, fejlődő infrastruktúra és környezettudatos élet, hanem kiváló emberek nagyszerű teljesítménye is jelképezhetik a város formálását, és Budapesten sok ilyen ember él – mondta Tarlós István. Hozzátette: Budapest a most kitüntetettek munkásságával „olyan régi és új színeket, régi és új értékeket mutat meg, amelyeket csak azok láthatnak igazán, akik megmerítkeznek az értékek világában”.

Fotó: budapest.hu

Forrás: MTI