Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nyitott személyisége is segítette őt a kiválasztás során

Farkas Bertalan űrhajós tartott előadást a Bánkiban

2019. június 20. csütörtök

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karán rendezték meg a közelmúltban a Doktorandusz Találkozót, amelyen Farkas Bertalan, az első, és eddig egyetlen magyar űrhajós tartott előadást.

Farkas Bertalan elmondta, hogy kisgyermekkorában nem űrhajós, hanem futballista szeretett volna lenni, fiatal felnőttként kezdte építeni vadászpilóta karrierjét. Képeket és videót is hozott az űrben töltött időszakról, valamint elmesélte azt is, hogy milyen volt egy kétéves kiképzés a második Interkozmosz programban, amelybe őt 1977-ben válogatták be.

Kezdetben ő maga sem hitte el, hogy eljut a világűrbe, mindaddig, amíg be nem került a legjobb négy közé, Buckó Imre, Elek László és Magyari Béla társaságában, majd Magyari Béla barátjával maradt a végére. Végül ő utazhatott az űrbe Valerij Kubaszovval egyetemben, Magyari Béla pedig továbbra is készen állt a helyettesítésre.

Az előadáson jelen volt Szabó József, aki szintén részt vett az űrhajós kiképzésen. Szerinte Farkas Berci nyitott, közlékeny személyiséggel rendelkezik, ami eggyel több indok volt amellett, hogy miért ő legyen Magyarország űrhajósa. A hallgatók az előadást követően kérdéseket tehettek fel az űrhajósoknak, és sok közös kép is készült a programon.

Forrás és fotó: Óbudai Egyetem 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben