Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Várják a lakosság javaslatait

Új játszótér a Múzeumkertben, fejlesztések a Krúdy utcában

2019. június 21. péntek

Izgalmas bejelentésekben nem volt hiány a Civilek a Palotanegyedért Egyesület által szervezett lakossági fórumon csütörtökön este. A H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban megrendezett eseményen szó esett a Múzeumkertben kialakítandó játszótérről, valamint a Krúdy Gyula utca, Mikszáth Kálmán tér és Lőrinc pap tér látványos megújulásáról is. A környéken élők kérdéseire ezúttal is Egry Attila és Szilágyi Demeter önkormányzati képviselők, valamint a tervek kialakításáért felelős szakemberek válaszoltak.

Perényi László, a CaPE elnöke megnyitójában kiemelte, hogy az egyesület törekvései között már 11 évvel ezelőtti megalakulásakor is szerepelt a Múzeumkert rekonstrukciójának és egy ott található játszótér kialakításának terve. Egyúttal üdvözölte, hogy hamarosan nem csupán ezek valósulnak meg maradéktalanul, de az önkormányzattal közösen elindult az együttgondolkodás a Krúdy Gyula utca – Lőrinc pap tér – Mikszáth Kálmán tér tengely megszépítéséről is.

 

Fontosak a visszajelzések

Egry Attila alpolgármester, a kerület egyik képviselője elmondta: az önkormányzat számára fontos a lakóktól érkező visszajelzés. A felsorolt közterületi fejlesztések is illeszkednek abba az elképzelésbe – folytatta –, amelyek nem csupán építészeti, kulturális szempontból újítják meg a Palotanegyedet, de olyan közösségi tereket is létrehoznak, ahol jó élni és dolgozni.

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy Józsefváros hosszú évek óta idősbarát önkormányzat, azonban szeretnének továbblépni, és igazán családbarát kerületté válni, ahol minden korosztály otthonosan érzi magát.

Szilágyi Demeter önkormányzati képviselő felidézte, hogy a kezdetektől szívügyének tartotta a múzeumkerti játszótér megvalósítását. Mint mondta, évekkel ezelőtt napirendre került a kert állami támogatásból történő megújítása, azonban az első ütemben nem tudták megvalósítani a játszóteret. Azonban a képviselő örömmel jelentette be, hogy sikerült megnyugtatóan kezelni a kérdést és immár kormányhatározat is született a beruházás folytatásáról.

A játszóteret körülbelül 400 négyzetméteren alakítják ki és a Pál utcai fiúk tematikáját fogja majd követni. Molnár Ferenc ikonikus regényének több helyszínét is szeretnék megjeleníteni, többek között a Füvészkerti tavat, a Grundot és természetesen a golyózó helyet – azaz gojzit –, amelynek eredetileg is a Múzeumkert adott otthont.

 

Egységes utcakép és okoseszközök a Krúdy utcában

A lakossági fórum másik kiemelt témája a Krúdy Gyula utca ­– Lőrinc pap tér – Mikszáth Kálmán tér tengely megújítása, amellyel kapcsolatban az Újirány Tájépítész Kft-t bízta meg a Józsefvárosi Önkormányzat az első koncepciótervek kidolgozásával. Mint a megjelent képviselők kiemelték, egyelőre hangsúlyosan tervekről van szó, és továbbra is várják a környéken élők ötleteit. A tervek alapján a Kiscsibész tértől egészen a Szentkirályi utcáig egységes, világos burkolatot kapna a terület a különböző szintek rendezésével, figyelembe véve a vendéglátóhelyek számára bérelhető helyeket is.

A tervek szerint tovább erősítenék a Mikszáth és Lőrinc pap tereken a közösségi tér érzését, előbbi esetében vízjátékot és szélesebb közlekedő részt is kialakítanának, illetve újabb fák ültetését és okoseszközök, interaktív információs felületeket kihelyezését is tervezik.

A fórum zárásaként bemutatták a Mikszáth tér 3. szám alatt épülő új, családias hangulatú hotel terveit, amelynek homlokzatát az eredeti 1895-ös állapotnak megfelelően állítják helyre. 

Fotó: Baranyai Attila

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben