Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az átmeneti időszakban is zavartalan az üdültetés a Balatonnál

Modern, teljesen új tábor épül Káptalanfüreden

2019. július 03. szerda

Egy modern, teljesen megújult tábor várja majd Káptalanfüreden a józsefvárosi gyerekeket, családokat, időseket a munkálatok befejeztével a Balaton partján, ám az üdültetés addig sem szünetel: az új üdülőkomplexum elkészültéig a józsefvárosi mellett található kispesti önkormányzati táborban tölthetik a kerületi gyerkőcök a vakáció napjait. A saját vízparti strandunk pedig, ami már sokaknak adott enyhülést a forró nyári napokon, a munkálatok alatt is zavartalanul üzemel. Sára Botond lapunknak elmondta: bár a tábor építése a bürokratikus nehézségek miatt elhúzódik, a budapesti kerületek közül mégiscsak Józsefvárosnak lesz a legmodernebb, egész évben nyitva álló üdülője a munkálatok befejezése után.

A munkálatok még a Veszprém férfi kézilabdacsapatával karöltve kezdődtek el. Az eredeti tervek szerint a sportolókkal megosztva állt volna kerületünk lakosainak rendelkezésre a megépülő komplexum, amelyhez az új, külön vizesblokkokkal rendelkező, hat apartmanos bungalók mellett egy sportcsarnok is tartozott volna. A lakóépületek már állnak, ám a projektet végül – a veszprémiek nélkül –, Józsefváros önkormányzata önállóan valósítja meg. Sára Botond polgármester az üdülő építésével kapcsolatban elmondta, hogy bár az eredeti elképzelés is jó volt, köszönhetően az állam 2,2 milliárd forintos támogatásának, teljes egészében a józsefvárosiaké lesz.

2,2 milliárd forint állami támogatás

A munkálatok befejezéséhez kerületünk 2,2 milliárd forint állami támogatáshoz jutott, így a tervezett sportlétesítmény helyett egy, kifejezetten a táboroztatást segítő és kiszolgáló épület kaphat helyet a Balaton partján konyhával, ebédlővel, közösségi terekkel, kézműves foglalkoztatókkal, ahol a gyermekek borús idő esetén is aktívan, játékkal tölthetik az időt. Emellett az új funkciójú épület emeletén további szálláshelyeket alakítanak ki, így az eredeti tervekhez képest ötven gyermekkel több tudja majd élvezni a nyári vízparti napokat.

A kapott állami támogatás arra is elegendő, hogy az önkormányzat kifizesse a veszprémieknek az eddigi beruházások rá eső 30 százalékát – így azok kevesebb mint egyharmados áron kerülnek kerületünk birtokába –, és még elegendő forrás marad a munkálatok befejezésére, a tábor teljes berendezésére, játszóterek építésére és új fák ültetésére is.

 

Minden táborozási igényt kielégítenek

A polgármester lapunknak azt is elmondta, hogy bár a kerületi tábor felújítása még nem fejeződött be, a józsefvárosi gyerekek addig is nyaralhatnak a Balaton partján. A Kispesti Önkormányzat káptalanfüredi tábora fogadja őket, és a tervek szerint jövő ősztől már a saját táborunk várja őket. A polgármester kifejtette: „Természetesen az eredeti terveinkben az szerepelt, hogy már korábban megnyitjuk a tábort, és én magam lennék a legboldogabb, ha egy elszámolás a minisztériumok bürokratikus rendszerében nem egy évig tartana. Sajnos azonban nem egyedi eset, a józsefvárosi fürdő megépítése is bürokratikus problémák miatt húzódik. Visszatérve a táborra, a papírmunkát el kellett végezni, a Veszprémmel el kellett számolnunk pénzügyileg, bízom benne, hogy innentől felgyorsulnak az események. Bár időben nem minden a terveink szerint alakult, mégis úgy gondolom, valamit valamiért. Józsefvárosnak lesz a budapesti kerületek között a legmodernebb, egész évben nyitva álló tábora.”

 

Nyaralás a Börzsönyben is

Sok józsefvárosi gyermek töltött már felhőtlen napokat kerületünk önkormányzatának másik üdülőjében Magyarkúton, Verőce mellett a Börzsönyben. Jó hír, hogy ez tábor is folyamatos megújulás alatt van: tavalyelőtt korszerűsítették a fűtésrendszert, az előző évben az összes vizesblokk felújítása is megtörtént, most pedig a teljes bútorzat cseréje van soron. És ami a legfontosabb: az eddig ősszel és tavasszal erdei iskolaként működő, hetven férőhelyes tábor a jövő évtől nyáron is fogadja a józsefvárosi gyerekeket.

 

Ingyenes nyaralás a gyerekeknek

Az önkormányzat támogatásának köszönhetően mind a káptalanfüredi, mind a magyarkúti tábor rendkívül kedvező feltételekkel áll a kerületi gyerekek rendelkezésére. Ám egy további, polgármesteri támogatásnak köszönhetően az üdülés teljes mértékben ingyenes, a szülőknek csak az utazásról és zsebpénzről kell gondoskodniuk. Sőt, Magyarkút esetében ezt a lehetőséget kiterjesztették a nem Józsefvárosban lakó, de kerületi iskolába járó gyermekre is. A józsefvárosi nyugdíjasok balatoni pihenésének költségeihez pedig az önkormányzat mellett a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (JSzSzGyK) is hozzájárul, idén augusztusban is 80 fős nyugdíjascsoport látogat Káptalanfüredre.

Szöveg: Zékány János

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben